Din cuprinsul articolului
Postul intermitent este un model de alimentație care limitează pe o anume perioadă de timp consumul de alimente. Metodă de hrănire care presupune aportul alimentar periodic, alternând cu mai multe ore sau chiar zile în care nu mănânci nimic. Modul natural de hrănire al omului presupunea astfel de “pauze”, urmate de “supraalimentație”, scrie Cristian Mărgărit.
Cele mai multe practici religioase includ și variante de “post intermitent”, Ramadanul fiind exemplul tipic. Este probabil un semn că, odată cu schimbarea obiceiurilor de viață a fost nevoie de “reglarea” alimentației prin aceste reguli.
Postul intermitent este folosit atât pentru slăbire cât și pentru cresterea în masă musculară. I se raportează și beneficii anti-aging (prin restricția calorică), împotriva bolilor degenerative (în special boala cardiovasculară) și în corectarea anumitor tulburări hormonale sau alimentare.
Ce avantaje are?
Care sunt riscurile?
Postul intermitent poate duce la încetinirea metabolismului dacă nu mănânci suficient per total și/sau corpul tău nu se poate adapta. Poți resimți lipsă de energie la antrenamente sau refacere insuficientă.
În condiții de stress, apar probleme emoționale (depresie, anxietate) dacă ești obișnuit(ă) să mănânci mult și des. Este posibilă apariția sau agravarea unor probleme de ordin medical: hipoglicemie, gastrită, colecistită, constipație, diaree.
Există și riscul unor deficite de nutrienți dacă nu alegi bine alimentele în perioadele de hrănire. Poate să apară chiar și un surplus caloric dacă mănânci prea mult cu indigestii, distensie abdominală. De asemenea, anumite studii arată că efectele sunt complexe și greu de interpretat, cum ar fi răspunsul inflamator.
Riscurile derivă și din imposibilitatea corpului de a mobiliza energie (din grăsime) atunci când nu mănânci.
Stress-ul cotidian, dietele de înfometare ținute anterior, dezechilibrele hormonale (tiroidă, suprarenale) și diverse alte probleme de sănătate (diabetul sau o gastrită, de exemplu) iți pot ruina eforturile și iți pot supune corpul unor riscuri inutile.
De asemenea, momentul când trebuie să mănânci mult poate veni cu câteva probleme: imposibilitatea de a digera toată cantitatea de alimente (unele ajungând să fermenteze în tubul digestiv), distensia abdominală.
În postul intermitent pot fi folosite și enzimele digestive, probioticele sau alte suplimente care să ajute digestia.
Este absolut necesar un control medical și o discuție cu medicii, mai ales dacă ai deja o boală declanșată și ești sub tratament medicamentos (în special pentru diabet).
Când poți ține post intermitent?
Postul intermitent este o metodă pe care o poți aplica atunci când știi să mănânci corect. Adică atunci când alegerile tale alimentare exclud deja de ceva timp junk-food-ul, alimentele rafinate, zahărul, dulciurile, făinoasele, prăjelile.
Când ai un regim de viață sănătos, fără variații mari în activitate (fie ea fizică sau intelectuală) și stabilitate emoțională. Eu aș recomanda aceasta metodă doar celor cu experiență și care au deja un meniu curat, fără tentația de a mânca dulciuri sau carbohidrați rafinați.
În strictă legătură cu datele tale personale, obiectivele, modul de viață. Este foarte indicat să poți comunica în această perioadă cu o persoană experimentată, care a aplicat metoda atât pe sine cât și cu alți oameni pe care i-a îndrumat.
Este riscant să începi acest mod de hrănire când tu ieri mâncai porcării și nu știi nici măcar câte calorii și câte proteine are pizza pe care tocmai vrei să ți-o comanzi.”, a scris CristianMărgărit.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…