Categories: Stil de viaţă

Postul cu apă: ce este și de ce este periculos să îl prelungești

În ultimii ani a devenit foarte la modă postul intermitent, care constă în concentrarea meselor în câteva ore pe zi și petrecerea a 12, 14 sau 16 ore fără a mânca. Acest tip de dietă este folosit atât pentru pierderea în greutate, cât și pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, există un tip de fast, nu atât de cunoscut, dar mult mai vechi și mai extrem. Acesta este postul de apă, care, după cum sugerează și numele, constă în a nu mânca nimic, doar apă potabilă, pentru o anumită perioadă de timp. Efectuarea acestei practici, mai ales dacă se prelungește în timp, poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Ce este postul cu apă și ce beneficii îi sunt atribuite?

După cum sugerează și numele, postul cu apă constă în a nu mânca altceva decât apă -2 sau 3 litri pe zi- pentru o perioadă limitată de timp, între 24 și 72 de ore.

Acest post s-ar repeta periodic, de exemplu, o zi pe săptămână, o dată pe lună timp de trei zile etc. Prima data, este indicat sa o faci progresiv, adica sa te pregatesti cu doua-trei zile inainte consumand portii mai mici la fiecare masa sau postind o parte a zilei. Tot după post, mâncarea trebuie consumată din nou progresiv timp de două-trei zile.

Acest tip de post, care a fost efectuat de-a lungul istoriei din motive religioase sau spirituale, și i se atribuie în prezent multiple beneficii pentru sănătate. Deși nu există multe studii solide care să o susțină, unele studii recunosc că pot avea beneficii, cum ar fi:

•Ajută la reducerea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor cardiovasculare

• Reglează nivelul glucozei din sânge, crește sensibilitatea la insulină și previne diabetul.

•Ajută la prevenirea bolilor prin combaterea radicalilor liberi dăunători și prin promovarea autofagiei, un proces în care părțile celulare vechi sunt descompuse și reciclate.

•Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Cu toate acestea, deși există multe studii despre post, în special postul intermitent, multe dintre ele sunt preliminare și fără suficiente dovezi pentru a le atribui certitudinea științifică.

In plus, beneficiile descrise mai sus pot fi realizate si cu alte tipuri de diete, mult mai putin restrictive. În orice caz, înainte de a întreprinde oricare dintre aceste practici, este recomandabil să consultați un profesionist din domeniul sănătății calificat.

Când poate deveni periculos?

Să bei apă nu trebuie să fie periculos, dar este dacă o prelungim postul peste trei zile și dacă o facem fără supraveghere medicală. Cu atât mai mult dacă avem orice tip de problemă de sănătate.

În plus, în timpul postului puteți experimenta disconfort precum oboseală, slăbiciune, iritabilitate, anxietate, tensiune arterială scăzută, aritmii cardiace, confuzie sau pierderea cunoștinței.

Din aceste motive, dacă decidem să postim două sau trei zile, ar trebui să o facem atunci când nu trebuie să mergem la serviciu, să studiem sau să facem activități precum conducerea sau exercițiile fizice.

În plus, există întotdeauna riscul de deshidratare, pentru că, deși bem multă apă, obținem o mare parte din lichidele de care avem nevoie din alimente, pe care încetăm să le consumăm în timpul posturilor.

Pe de altă parte, există persoane care nu ar trebui să postească niciodată, precum: persoanele cu diabet -mai ales dacă iau medicamente-, persoanele cu un anumit tip de tulburare de alimentație, cei care suferă de gută sau persoanele cu probleme digestive.

Există riscuri mari

Prelungirea postului peste trei zile poate fi cu adevărat periculoasă pentru sănătatea ta. De exemplu, există riscul apariției a ceea ce este cunoscut sub numele de sindrom de realimentare, o afecțiune care pune viața în pericol, care apare atunci când organismul suferă modificări bruște ale nivelului de lichide și electroliți, lucru care poate apărea dacă mâncăm alimente brusc timp de câteva zile de post.

De asemenea, exista riscul de a suferi de malnutritie sau lipsa unor nutrienti sau micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului, cu pericolele in consecinta pentru sanatate pe care aceasta le presupune.

De asemenea, să bei multă apă nu este inofensiv, mai ales dacă nu mâncăm. Poate provoca hiponatremie, o concentrație prea scăzută de sodiu în sânge care necesită intervenție medicală urgentă și poate provoca simptome precum vărsături, cefalee, confuzie sau convulsii.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

19 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: