Categories: Știrile zilei

Postul Crăciunului 2024. Când începe? Dezlegări la pește

Postul Crăciunului 2024. Când începe? Postul Crăciunului, primul mare post din anul bisericesc, începe vineri, 15 noiembrie.

Potrivit rânduielii bisericești, se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însa, când aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria, potrivit crestinortodox.ro.

Slujbele religioase organizate în biserică

În Postul Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase organizate în biserică și să se roage pentru toți cei dragi. Este o perioadă care le oferă creștinilor ocazia de a reflecata asupra credinței în viața lor și de a înțelege care este darul divin al mântuirii prin nașterea lui Iisus.

Intrarea Maicii Domnului în biserică

În perioada postului, sunt încurajate actele de caritate și donațiile către cei nevoiași. Prima mare sărbătoare a lunii noiembrie, care este prănzuită în perioada postului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, pe 21 noiembrie.

Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip și, tot în seara zilei de 14 octombrie este Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului. Când această dată pică într-o zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec cu o zi înainte. Ce nu este bine să faci în Postul mare al Crăciunului

Postul Crăciunului 2024

Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

Postul Crăciunului începe cu 40 de zile înainte de sărbătoarea Nașterea Domnului și este cunoscut drept postul în care nu se consumă carne și produse lactate. Pe toată durata postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora. De asemenea, nici consumul de pește nu este permis în orice zi post, decât în zilele cu dezlegare la pește. Pe durata postului, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate care sunt gătite fără ulei și fără vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri se prăznuiește un sfânt în calendar, cu cruce neagră, atunci se poate consuma untdelemn și vin. Dacă va pica hramul bisericii sau o sărbătoare importantă în calendar, trecută cu cruce roșie, atunci se poate consuma și pește. În perioada postului, creștinii sunt îndemnați să evite conflictele și discuțiile aprinse și să încurajeze iertarea. Prin abținerea de la gânduri negre, credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și își întăresc credința.

Page: 1 2

Recent Posts

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 – 20 noiembrie. Scapă de datorii și fac achiziții importante

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…

3 ore ago

Combinația de medicamente care oprește progresia cancerului pulmonar cu peste 40% mai mult decât tratamentul standard

Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…

4 ore ago

Cum arată negii cancerigeni din zona intimă și cum îi poți trata

Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…

4 ore ago

Testul medical gratuit care poate depista cancerul înainte de apariția simptomelor

Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…

5 ore ago

Patru zodii scapă de ghinion după 15 noiembrie când Saturn iese din retrograd

Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…

5 ore ago

Psiholog: „10 lucruri pe care un om inteligent NU le face”

10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…

6 ore ago

Citeste si: