Categories: Știrile zilei

Postul Crăciunului 2024. Când începe? Dezlegări la pește

Postul Crăciunului 2024. Când începe? Postul Crăciunului, primul mare post din anul bisericesc, începe vineri, 15 noiembrie.

Potrivit rânduielii bisericești, se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însa, când aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria, potrivit crestinortodox.ro.

Slujbele religioase organizate în biserică

În Postul Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase organizate în biserică și să se roage pentru toți cei dragi. Este o perioadă care le oferă creștinilor ocazia de a reflecata asupra credinței în viața lor și de a înțelege care este darul divin al mântuirii prin nașterea lui Iisus.

Intrarea Maicii Domnului în biserică

În perioada postului, sunt încurajate actele de caritate și donațiile către cei nevoiași. Prima mare sărbătoare a lunii noiembrie, care este prănzuită în perioada postului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, pe 21 noiembrie.

Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip și, tot în seara zilei de 14 octombrie este Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului. Când această dată pică într-o zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec cu o zi înainte. Ce nu este bine să faci în Postul mare al Crăciunului

Postul Crăciunului 2024

Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

Postul Crăciunului începe cu 40 de zile înainte de sărbătoarea Nașterea Domnului și este cunoscut drept postul în care nu se consumă carne și produse lactate. Pe toată durata postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora. De asemenea, nici consumul de pește nu este permis în orice zi post, decât în zilele cu dezlegare la pește. Pe durata postului, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate care sunt gătite fără ulei și fără vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri se prăznuiește un sfânt în calendar, cu cruce neagră, atunci se poate consuma untdelemn și vin. Dacă va pica hramul bisericii sau o sărbătoare importantă în calendar, trecută cu cruce roșie, atunci se poate consuma și pește. În perioada postului, creștinii sunt îndemnați să evite conflictele și discuțiile aprinse și să încurajeze iertarea. Prin abținerea de la gânduri negre, credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și își întăresc credința.

Page: 1 2

Recent Posts

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

9 minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

40 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Citeste si: