Din cuprinsul articolului
Postul Crăciunului 2024. Când începe? Postul Crăciunului, primul mare post din anul bisericesc, începe vineri, 15 noiembrie.
Potrivit rânduielii bisericești, se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însa, când aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie.
Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria, potrivit crestinortodox.ro.
În Postul Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase organizate în biserică și să se roage pentru toți cei dragi. Este o perioadă care le oferă creștinilor ocazia de a reflecata asupra credinței în viața lor și de a înțelege care este darul divin al mântuirii prin nașterea lui Iisus.
În perioada postului, sunt încurajate actele de caritate și donațiile către cei nevoiași. Prima mare sărbătoare a lunii noiembrie, care este prănzuită în perioada postului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, pe 21 noiembrie.
Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip și, tot în seara zilei de 14 octombrie este Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului. Când această dată pică într-o zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec cu o zi înainte. Ce nu este bine să faci în Postul mare al Crăciunului
Postul Crăciunului începe cu 40 de zile înainte de sărbătoarea Nașterea Domnului și este cunoscut drept postul în care nu se consumă carne și produse lactate. Pe toată durata postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora. De asemenea, nici consumul de pește nu este permis în orice zi post, decât în zilele cu dezlegare la pește. Pe durata postului, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate care sunt gătite fără ulei și fără vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri se prăznuiește un sfânt în calendar, cu cruce neagră, atunci se poate consuma untdelemn și vin. Dacă va pica hramul bisericii sau o sărbătoare importantă în calendar, trecută cu cruce roșie, atunci se poate consuma și pește. În perioada postului, creștinii sunt îndemnați să evite conflictele și discuțiile aprinse și să încurajeze iertarea. Prin abținerea de la gânduri negre, credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și își întăresc credința.
Page: 1 2
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…