Sari la conținut

Posibil tratament inovator pentru boala Parkinson: transformarea celulelor sanguine în neuroni funcționali

boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tratament Parkinson. Bolile neurodegenerative dauneaza si distrug neuronii, alterand atat sanatatea mentala, cat si cea fizica. Boala Parkinson, care afecteaza peste 10 milioane de oameni din intreaga lume, nu face exceptie.

Cele mai evidente simptome ale bolii Parkinson apar dupa ce boala lezeaza o anumita clasa de neuroni localizati in mijlocul creierului. Efectul este de a priva creierul de dopamina – un neurotransmitator cheie produs de neuronii afectati.

Boala Parkinson ar putea sa afecteze peste 14 milioane la nivel global pana in 2040

Din cauza imbatranirii populatiei, omenirea se confrunta cu o criza crescanda a cazurilor de Parkinson, numarul fiind estimat sa creasca la peste 14 milioane la nivel global pana in 2040 (sursa).

Terapiile actuale, care includ utilizarea medicamentului L-DOPA, sunt capabile sa abordeze doar unele dintre simptomele motorii ale bolii si pot produce reactii adverse grave, adesea intolerabile, dupa 5-10 ani de utilizare.

Nu exista niciun tratament care sa poata inversa evolutia bolii Parkinson sau sa opreasca progresul ei nemilos. De aceea, sunt mai mult decat necesare inovatii pentru a aborda aceasta urgenta in medicina.

Ultimele studii privind celulele stem si boala Parkinson

Intr-o noua cercetare, Jeffrey Kordower si colegii sai, de la ASU-Banner Neurodegenerative Disease Research Center, Arizona, descriu un proces de conversie a celulelor non-neuronale in neuroni functionali capabili sa se stabileasca in creier, sa isi trimita ramurile fibroase prin tesutul neural, sa formeze sinapse, sa distribuie dopamina si sa restabileasca capacitatile subminate de Parkinson.

Boala Parkinson provoaca leziuni unui anumit tip de neuron din creier care produce un mesager chimic numit dopamina. Lipsa dopaminei provoaca simptome fizice precum rigiditate si tremor, precum si simptome mentale precum depresie, anxietate, probleme de memorie, halucinatii si dementa. Nu exista niciun tratament care sa inverseze sau sa opreasca progresul bolii Parkinson, care afecteaza peste 10 milioane de oameni din intreaga lume.

In revista npj Regenerative Medicine, cercetatorii au descris recent transformarea celulelor sanguine adulte in neuroni functionali care se pot stabili in creier si pot elibera dopamina.

Cercetatorii au descoperit ca un grup de asa-numitele celule stem pluripotente (iPSC) a avut rezultate bune atunci cand au fost implantate in creierul sobolanilor, inversand simptomele asemanatoare Parkinsonului.

Cercetatorii au folosit iPSC cultivate pentru diferite perioade de timp si au descoperit ca cei cultivati timp de 17 zile inainte de diferentierea in neuroni producatori de dopamina au supravietuit in numar mai mare si au fost mai buni in a-si trimite ramurile pe distante lungi decat cei cultivati timp de 24 sau 37 de zile.

De asemenea, studiul a constatat ca doza de iPSC este importanta. Un numar mic a dus la o recuperare neglijabila, dar un numar mare a produs mai multa ramificare neuronala si inversarea completa a simptomelor de tip Parkinson la sobolani.

Studiul clinic uman planificat va include pacienti cu Parkinson cu o mutatie genetica numita mutatie Parkin. Acesti pacienti au simptomele fizice tipice ale bolii Parkinson, dar nu dezvolta declin mental sau dementa.

Daca tratamentul este eficient, vor urma studii mai ample. Autorii studiului au spus ca aceasta terapie cu celule stem ar putea fi combinata cu terapiile existente pentru a trata boala Parkinson si poate duce la tratamente pentru alte boli neurodegenerative.

Celulele stem din cordonul ombilical

Celulele stem mezenchimale (CSM) sunt celule multipotente, avand abilitatea de a se reinnoi prin formarea de diverse tipuri de tesut. Sunt localizate in: maduva osoasa, tesutul adipos, muschii scheletici, dinti, lichidul articular (celule stem adulte), sau in lichidul amniotic si in cantitati mari in tesutul ombilical, mai precis in gelatina Wharton (celule stem noi).

„Celulele prelevate din cordonul ombilical fiind atat de tinere, nu au apucat sa dezvolte anumite trasaturi care sa fie ulterior recunoscute si atacate de catre sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule sa fie respinse de catre pacient este nula cand vorbim despre transplatul autolog, adica transplantarea propriilor celule”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel