Tratamentul împotriva bolii COVID-19 este misiunea la care lucrează oamenii de știință de pe toată planeta.
În plină pandemie, cum vaccinurile pot fi disponibile cel mai devreme în toamna acestui an, care este cel mai eficient tratament împotriva noului coronavirus?
Winter, un mascul de lamă, s-ar putea dovedi util în cercetările ce vizează descoperirea unui tratament pentru COVID-19, potrivit unor oameni de ştiinţă din Belgia şi din Statele Unite, care au identificat o microparticulă în sângele acestui animal ce pare să blocheze răspândirea noului coronavirus, au anunţat miercuri seară jurnaliştii de la Reuters.
Cercetătorii implicaţi în acest proiect lucrează la Centrul de biotehnologie medicală VIB-UGent din Belgia şi la Universitatea Texas din oraşul american Austin. Studiul lor, publicat marţi în revista Cell, este centrat pe un mascul de lama care trăieşte în Belgia.
Cercetătorii au început acest studiu în urmă cu patru ani, căutând anticorpi ce ar putea să blocheze virusul SARS, care s-a răspândit în 2003, şi apoi virusul MERS, care a cauzat o epidemie în 2012.
„Cercetarea noastră era un proiect secundar în 2016. Credeam că ar putea fi ceva interesant”, a declarat Xavier Saelens, unul dintre coordonatorii echipei belgiene care participă la această colaborare. „Apoi a apărut noul virus, iar cercetarea noastră a devenit potenţial crucială, mai importantă”, a adăugat expertul belgian.
Winter, masculul de lamă implicat în cercetare, a primit doze sigure de virusuri SARS şi MERS, iar oamenii de ştiinţă au recoltat apoi probe din sângele său.
Lamele şi alţi membri din familia camelidelor sunt considerate animale speciale, deoarece organismele lor creează anticorpi standard şi anticorpi mai mici, cu care oamenii de ştiinţă pot să lucreze mai uşor.
Echipa belgiană, coordonată şi de Bert Schepens, a identificat fragmente din acei anticorpi mai mici, denumiţi „nanobodies”, cu scopul de a îi depista pe aceia dintre ei care se ataşează mai puternic de virusul inoculat, scrie Agerpres.
Xavier Saelens afirmă că noul coronavirus, SARS-CoV-2, este un „verişor” al virusului SARS. Ambii au o coroană, formată din proteine dispuse sub forma unor ţepi, de care anticorpii pot să se ataşeze.
Autorii studiului intenţionează să înceapă în curând testele pe animale, în timp ce testele pe pacienţi umani ar putea fi autorizate spre sfârşitul acestui an. Xavier Saelens a dezvăluit că echipa sa negociază în prezent cu mai multe companii farmaceutice în vederea dezvoltării unui tratament.
Acest experiment nu este primul studiu ce vizează acei „nanobodies” derivaţi din sânge prelevat de la cămile şi de la lame. Grupul francez Sanofi a plătit 3,9 miliarde de euro în 2018 pentru a cumpăra Ablynx, o companie specializată în „nanobodies”, cu sediul în oraşul belgian Gent.