Categories: Ştiri sănătate

Populația țării în cădere liberă! Lunar, numărul românilor scade cu circa cinci mii de persoane

Populația României este în scădere. O nouă statistică efectuată de INS vine ca un duș rece pentru poporul nostru.

Lipsa banilor, dorința femeilor de a face carieră și de a fi independente, problemele de cuplu și infertilitatea au dus la creșterea vârstei când o femeie devine mamă prima dată.

În acest context, Vladimir Alexandrescu, purtator de cuvânt al Institutului Național de Statistică a fost invitat la emisiunea Apel Matinal de la Radio România Actualități.

2019 a fost anul în care s-au născut cei mai puţini copii în România, conform datelor statistice oficiale. Este practic al doilea an consecutiv cu o scădere dramatică a natalităţii în ţara noastră, fiind înregistraţi 178.000 de nou născuţi, adică cel mai mic număr de naşteri din ultima jumătate de secol.

Ce spune Vladimir Alexandrescu despre implicațiile acestei situații?

Deși purtătorul de cuvânt al INS spune că treaba INS-ul nu este să comenteze statisticile, face o excepție dat fiind interesul general pentru această situație.

Ei bine, femeile amână cât pot de mult maternitatea, iar asta este o tendință europeană, singurele țări care fac excepție sunt Franța și Irlanda, potrivit Vladimir Alexandrescu, care spune că în alte țări deja s-au luat măsuri pentru a ajuta mamele să își reia viața cotidiană cât mai repede, adică asigurarea unor creșe, grădinițe în cadrul întreprinderilor, agenţilor economici ai insitituţiilor publice, aşa încât la un şase, şapte luni de la naștere mama să poată reveni la locul său de muncă.

Îngrijorător este faptul că lunar se nasc în România în jurul a 15 mii de copii şi cum numărul de decese este în jurul a 20 de mii de persoane lunar, spun cifrele medii, rezultă că în fiecare lună România scade ca populaţie cu circa cinci mii de persoane.

Pare o valoare mică la milioanele de locuitori pe care le are o țară, dar pe termen lung acestea sunt niște valori îngrijorătoare și categoric trebuie căutate și până la urmă imperativ găsite soluţii. Pentru că soluţia pe care au găsit-o ţările vestice, în paranteză fie spus populaţia Uniunii Europene a crescut în ultimii ani în jur de un milion şi ceva pe an, în ciuda faptului că sporul natural este negativ, spuneam aproape peste tot, deci, soluţia vestică prin imigrare nu poate fi valabilă şi pentru România. Cei din vest şi-au asigurat o stabilitate demografică. În Germania a fost un mare aflux de imigranţi în mai multe perioade istorice din ultima jumătate de secol. În alte ţări din vestul Europei, în Italia, Spania, s-a acoperit deficitul în mare parte cu populaţii venite, spune purtătorul de cuvânt al INS.

Vă reamintim, 2019 a fost anul în care s-au născut cei mai puţini copii în România, conform datelor statistice oficiale.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

12 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

32 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

52 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: