Sari la conținut

PONTURI. TOP 7 remedii naturale pentru punctele de grăsime de pe faţă

Puncte de grăsime
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Punctele de grăsime apărute pe faţă, în special în zona nasului şi a ochilor, se numără printre principalele probleme ale tenului, însă dermatologii dau asigurări că este doar o problemă de natură estetică.

Aceste puncte se formează în urma blocării canalelor glandelor sebacee, iar astfel sebumul se acumulează sub piele, dând naştere unor formaţiuni rotunde, nedureroase, ieşite uşor în relief.

Confundate de multe ori cu cosurile, punctele de grasime sunt stoarse cu riscul de a provoca leziuni pielii, ducand la cicatrici si chiar la infectii. Cum poti sa scapi de ele fara sa apelezi la ajutorul unui consilier in estetica, dar si cum sa le previi, afla in continuare.

De ce apar punctele de grăsime pe faţă

Punctele albe, denumite si milia, se formeaza pe fata atunci cand celulele moarte raman blocate sub piele. Acestea se impart in doua tipuri: primare, care sunt cele mai intalnite, si secundare.

Primele apar atat la bebelusi, cat si la adulti si dispar de la sine in cateva saptamani ori luni, in urma procesului de reinnoire a celulelor. La baza celui de-al doilea tip sta o infectie a pielii, potrivit divahair.ro.

Alti factori care conduc la formarea punctelor albe sunt diferite traume pe care le poate suferi pielea, expunerea prelungita la soare, folosirea pe termen lung a unor creme pe baza de steroizi si diferite proceduri de înfrumuseţare. De asemenea, rozaceea si mătreata faciala favorizeaza aparitia acestor puncte inestetice.

Iată principalele remedii naturale!

1. Oţet de mere sau suc de lămâie

Ambele ingrediente usuca punctele de grasime, ducand in final la disparitia lor. Daca ai un singur punct aparut, inmoaie un betisor de ureche in otet sau suc de lamaie si tine pe el timp de 5 minute. Repeta acest procedeu de 2-3 ori pe zi, de preferat mai multe zile la rand. In schimb, daca te confrunti cu mai multe puncte de grasime pe fata, foloseste o discheta demachianta.

2. Tincturi din plante

Indiferent de remediul la care apelezi (tinctura de rostopasca, de propolis, bitter suedez etc.), efectul va fi acelasi, avand in vedere ca aceste produse sunt pe baza de alcool. Dupa doar cateva zile de la aplicare, vei observa ca problema ta estetica este diminuata. Nu le utiliza pe toata fata, ci doar pe punctele de grasime, folosind un betisor de urechi.

3. Mască facială cu cartofi

Pune cateva felii de cartof in blender si marunteste-le, apoi aplica pasta obtinuta pe zonele cu probleme. Dupa 30 de minute, clateste fata cu apa din abundenta. Acest tratament este ideal pentru persoanele care se confrunta cu puncte albe aparute pe toata fata.

4. Băi de aburi

Pregateste o infuzie din plante (la alegere – menta, lavanda, musetel, tei) si stai aplecata cu fata asupra recipientului timp de 10 minute, apoi tamponeaza tenul cu un prosop curat. Apeleaza la aceasta rutina pana observi o imbunatatire. Pielea ta va fi mai catifelata si mai curata.

abur

5. Miere

Aplica acest ingredient pe zonele cu probleme si lasa-l sa actioneze timp de 15 minute, apoi indeparteaza cu apa si aplica o crema hidratanta.

6. Apă de trandafiri

Reduce excesul de sebum, indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii si lupta impotriva punctelor albe. Pentru rezultate mai bune, amesteca apa de trandafiri cu pudra din lemn de santal. Aplica pasta respectiva pe piele si lasa-o sa-si faca efectul un sfert de ora, apoi spala-te. Apeleaza la acest remediu atat cat este nevoie, pana la disparitia problemei.

7. Ulei de ricin

Acest ingredient naturist are efecte benefice asupra mai multor afectiuni ale pielii printre care acneea si punctele albe. Il poti utiliza ca atare (in cantitate mica) sau il poti amesteca cu putin bicarbonat de sodiu. In ultimul caz indeparteaza pasta de pe fata dupa o jumatate de ora.

Medicii dermatologi spun că punctele de grasime de pe fata pot fi prevenite daca iti exfoliezi de doua ori pe saptamana pielea. I

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel