Prediabetul este acea stare în care glicemia este mai mare decât normală, dar nu suficient de mare încât să indice instalarea diabetului. Nu are întotdeauna simptome, însă un simplu test de sânge va depista acest lucru.
Astfel, semnalul de alarmă principal este o simplă analiză de laborator, creşterea valoarii normale glicemiei. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie.
Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.
Există o serie de factori de risc, precum greutatea excesivă, vârsta de peste 45 de ani și sedentarismul, care pot duce spre diabet de tip 2 și boli cardiovasculare dacă nu luați măsuri pentru a ”scăpa” de prediabet.
Pacienții care sunt diagnosticați cu prediabet sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, dacă nu își modifică stilul de viață. Acest lucru implică adoptarea unei diete personalizate întocmite de un medic specialist, scăderea ponderală, efectuarea de exerciții fizice, minim 150 min/sapt, oprirea fumatului, menținerea unei tensiuni arteriale <130/80mmHg și menținerea colesterolului și trigliceridelor în țintele recomandate.
Pacienții care obțin o scădere în greutate cu 5-7% din greutatea actuală, au risc mai mic de a face diabet zaharat tip 2.
Specialiştii citaţi de centrulantidiabetic.ro propun cinci măsuri simple de prevenţie:
Slăbiți
Dacă scăpați de 7% din greutatea corporală, efectele vor fi spectaculoase. Primul pas pentru a preveni instalarea diabetului este să mâncați alimente mai sănătoase și cu mai puține calorii. Începeți să monitorizați greutatea, obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică.
Încă din stadiul de prediabet se va întocmi o dietă personalizată de către medicul specialist. Va fi indicat să se excludă zahărul și alimentele care conțin zahăr adăugat (prăjituri, foietaje, plăcinte, cornuri, biscuiți, covrigi, covrigei, înghețată, gem, dulceață, miere, băuturi carbogazoase cu zahăr sau orice aliment îndulcit cu zahăr).
Vor exista alimente care trebuie cântărite, alimentele bogate în glucide în mod natural (ex. cereale, cartofi, fasole boabe, linte, quinoa, lapte și produse lactate, fructe) și alimente care pot fi consumate fără a fi necesară cântărirea (ex. legume, carne, ouă).
O regulă demnă de urmat este să umpli jumătate de farfurie cu legume fără amidon (sparanghel, varză de Brusseles sau morcovi); un sfert de farfurie trebuie să fie cu legume cu amidon (cartofi, porumb sau mazăre), iar restul farfuriei ar trebui să fie constituit din proteine (pui, pește sau fasole). Aveți grijă la carbohidrați, care pot crește glicemia.
Activitate fizică
Veți slăbi mai ușor și vă veți simi mai bine dacă veți arde mai multe calorii, iar o plimbare de 30 de minute în pas rapid, de 5 ori pe săptămână, ar trebui să fie suficientă.
Somn
Dacă nu puteți dormi, vă treziți prea devreme sau dormiți mai puțin de cinci ore pe noaptea, cel mai probabil veți ajunge la diabet. Ideal este să dormiți 7-8 ore pe noapte. Ca să aveți un somn liniștit, evitați consumul de alcool sau cofeină în timpul serii şi culcați-vă la aceleași ore mereu.
Medicația
Anumite medicamente vă pot ajuta să țineți glicemia, greutatea, colesterolul și tensiunea arterială sub control – toate acestea pot fi date peste cap în prediabet.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…