Din cuprinsul articolului
În zilele caniculare, aerul condiţionat este cea mai bună soluţie pentru a suporta temperaturile sufocante.
Însă medicii atrag atenţia că, dacă este folosit în mod necorespunzător, aerul condiționat poate provoca o serie de probleme de sănătate, de la simple răceli la boli grave, precum legioneloza (o formă severă de pneumonie cauzată de bacteria Legionella).
Într-un podcast recent, dr. Mihail Pautov a explicat de ce răcim atunci când utilizăm aerul condiționat. Folosirea acestui aparat poate avea efecte negative pentru sănătate şi mulți oameni se confruntă cu dureri de cap sau cu răceli.
„NU aerul condiționat este cel care poate duce la răceală”
Dr. Mihail Pautov a explicat, însă, că nu aerul condiționat este cel care poate duce la răceală. În schimb, acesta poate să reducă umiditatea din cameră, lucru care provoacă uscarea mucoaselor din nas și gât.
În plus, geamurile sunt închise atunci când pornim aerul condiționat, astfel că nu mai este umiditate în cameră, lucru care poate contribui la apariția infecțiilor respiratorii.
Utilizarea unei temperaturi mai mari sau mai mici a aerului condiționat nu reprezintă, astfel, o soluție în acest sens.
“De cele mai multe ori, răceala de la aerul condiționat apare atunci când aerul suflă direct spre tine sau când ții toată ziua aerul condiționat pornit, ții geamul închis, iar aerul, pe lângă faptul că îți răcește aerul și temperatura din încăpere, el scoate umiditatea.
Astfel, într-o încăpere mică, aerul poate să devină foarte uscat. Aerul foarte uscat o să îți usuce inclusiv că respiratorii superioare și asta te predispune la tot felul de infecții respiratorii, la virusuri și așa mai departe”, a explicat dr. Mihail pe pagina sa de Facebook.
Ponturi pentru a rezolva această problemă
Din moment ce varianta de a nu mai utiliza aerul condiționat este exclusă pentru persoanele care dețin un astfel de aparat, în contextul în care afară e foarte cald, există o soluție pentru a putea reduce riscul apariției simptomelor de răceală.
Dr. Mihail Pautov recomandă utilizarea unui umidificator atunci când aerul este prea uscat. Umiditatea ideală este cuprinsă între 40% și 60%.
“Rezolvarea acestui lucru e foarte simplă. Dacă vezi că aerul tău este deshidratat, este uscat, cumpără-ți un umidificator. Esențial este să a umiditate între 40 și 60%.
Dacă ai o umiditate de 50% în cameră nu ai de ce să răcești mai mult decât ai răci toamna sau primăvara când sunt 20 de grade afară și ții geamul deschis.
Deci nu, nu aerul condiționat te face să răcești, ci aerul uscat din cameră, indiferent de temperatura lui”, a mai explicat medicul.
Sfaturi pentru utilizarea corectă a aerului condiționat
Aerul condiționat este esențial pentru confortul în birouri sau în transportul public pe timp de vară, dar trebuie folosit corect pentru a nu afecta sănătatea. Iată câteva recomandări ale medicilor:
1. Evitați expunerea directă: Nu stați sub jetul de aer rece pentru a preveni paralizia facială.
2. Curățați filtrele regulat: Curățați filtrele de două ori pe an pentru a preveni acumularea de bacterii și mucegai.
3. Reglați temperatura corect: Mențineți temperatura la 24-25 de grade Celsius pentru a evita o diferență prea mare față de exterior (nu mai mare de 6 grade).
4. Locația aparatului: Nu amplasați aparatul de aer condiționat în camera copilului. Este mai bine să-l plasați pe hol și să țineți ușile deschise pentru o răcire uniformă a casei.