Ponturi cum să scazi ultra-rapid tensiunea arterială, fără medicamente. Cele mai bune remedii naturale care acţionează imediat în caz de HTA

În general, se consideră că hipertensiunea arterială începe de la valoarea de 140/90 mmHg (tensiune 14 cu 9). Tensiunea arterială crescută peste valorile normale nu este însoţită întotdeauna de simptome de alarmă, însă adesea persoana respectivă poate resimţi o stare de rău generală şi cefalee (durere de cap în special în zona cefei).

În general, după vârsta de 44 de ani, specialiştii spun că creşte exponenţial riscul de a dezvolta hipertensiunea arterială şi de aceea sunt recomandate consulturile medicale periodice care pot depista această problemă medicală.

Conform studiilor, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială, fiind descoperită în urma unor controale medicale de rutină.

Atunci când se măsoară tensiunea arterială, aparatul indică două valori. Prima se referă la presiunea arterială sistolică (presiunea exercitată asupra vaselor sanguine la fiecare bătaie a inimii), iar a doua se referă la presiunea arterială diastolică (cea mai mică presiune exercitată asupra vaselor sau arterelor atunci când inima se relaxează între două bătăi).

Tabel cu valori tensiune arterială

Condimentul medicament, eficienţă demonstrată ştiinţific

Principalele cauze ce pot conduce la HTA includ stresul, bolile renale, suprarenaliene, vasculare, precum şi unele tratamente medicamentoase. De asemenea, obezitatea, diabetul, fumatul, alcoolul, dieta nesănătoasă, lipsa de odihnă sau mostenirea genetică pot fi alte cauze declanşatoare ale bolii.

Pe lângă tratamentul recomandat de medicul specialist, există câteva ponturi pentru scăderea rapidă a tensiunii arteriale. De pildă, scorţişoara, acest condiment medicament, poate să rezolve rapid un puseu de HTA. Se consumă cu iaurt şi cu o linguriţă de miere

În medicina populară, usturoiul este considerat un aliment polivalent, care nu ar trebui să lipsească din dietă, fiind considerat cel mai bun antibiotic natural, dar şi un anti-hipertensiv redutabil, reducând eficient nivelul de colesterol.

Masaj al urechilor

O altă soluţie rapidă pentru HTA este un truc simplu: masează uşor cu degetul mare şi cel mijlociu părţile noi ale urechilor. Se recomandă ca masajul să se facă de 8-10 ori la fiecare ureche timp de 5 secunde, prin frecare în direcţia nasului.

Tehnica 4-4-4

De asemenea, poate fi de folos şi un exerciţiu de relaxare prin controlul respiraţiei (tehnica 4-4-4), care reduce rapid stresul şi scade nivelul de adrenalină. Astfel, poate fi eficientă respiraţia cu mâna pe diafragmă şi cu un prosop care să acopere ochii, pentru a simula întunericul şi relaxarea.

Cu mâna aşezată pe abdomen, inspiraţi adând timp de 4 secunde, reţine-ţi aerul în plămâni tot timp de 4 secunde, iar ulterior expiraţi, la fel, timp de 4 secunde. Repetaţi exerciţiul timp de 5 minute, imaginându-vă că aveţi tot corpul relaxat.

Un alt leac din bătrâni sugerează folosirea unor comprese reci la ceafă. Puteţi folosi palmele udate cu apă rece în chiuvetă sau puteţi utiliza un prosop umed în jurul gâtului. Atenţie! Este contraindicată folosirea de gheaţă sau apă foarte rece.

Tratamentul antihipertensiv, pe viaţă

Tratamentul antihipertensiv trebuie continuat toată viaţa, sub îndrumarea periodică a unui medic. În unele cazuri, dozele de medicamente pot fi corectate, în funcţie de evoluţia bolii, de efectele adverse sau de alte boli/complicaţii survenite în timp.

Adesea, scăderea greutăţii corporale în cazul supraponeralităţii sau a obezităţii scade semnificativ valorile crescute ale tensiunii arteriale, permiţând reducerea medicaţiei.

Tratamentul medicamentos constă în utilizarea următoarelor clase de medicamente:

– diuretice (furosemidul, nefrixul, indapamida)

– blocante ale canalelor de calciu (nifedipina, felodipina, amlodipine)

– beta-blocante (metoprolol, nebivolol, propranolol)

– inhibitori de enzime de conversie (captopril, enalapril, perindopril)

– sartani (losartan, candesartan, irbesartan)

– inhibitori de tip central (clonidina, rilmenidina)

Se începe cu monoterapie, preferându-se iniţial administrarea unui diuretic. Dacã nu se obţin valorile tensionale dorite, se combină două clase de substanţe, de obicei un diuretic şi beta blocant sau inhibitor de enzimă de conversie. La nevoie se va adãuga a treia clasă de substanţe hipotensoare.

Formulă de ceai macerat la rece

Păducel 30 g

Coada șoricelului 20 g

Vâsc 10 g

Isop 10 g

Coajă de salcie albă 10 g

Se pune 1 lingură amestec în 250 ml apă rece la macerat timp de 12 ore. Se beau 2 căni pe zi, 3 săptămâni pe lună, câteva luni.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

29 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

59 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: