Sari la conținut

PONTURI. Cum să foloseşti în casă bicarbonatul de sodiu pentru a scăpa de o problemă ce îţi poate afecta sănătatea

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu orice gospodină știe să folosească bicarbonatul de sodiu în gospodărie – acest ingredient este de obicei folosit în gătit. În sezonul rece, vremea umedă şi temperaturile scăzute din locuinţă pot provoca apariţia mucegaiului în colţturile casei. 

Bicarbonatul de sodiu vă va ajuta să scăpați de această problemă. Luați un pahar de apă în care adăugați o linguriţă de bicarbonat cu câteva picături de ulei esențial de citrice sau de mentă şi veţi scăpa de mirosul de mucegai și de umezeală.

De asemenea, se recomandă să presărați bicarbonat de sodiu în colțurile casei noaptea. Dimineața, pur și simplu ridicați ştergeţi produsul afectat înainte de mucegai cu o mătură sau un aspirator.

În acest fel, veți scăpa de umezeală și mucegai pentru o lungă perioadă de timp, deoarece bicarbonatul de sodiu absoarbe umezeala și ucide ciupercile. Iar uleiurile esențiale adăugate vor neutraliza mirosul neplăcut.

Foloseşte bicarbonatul de sodiu împotriva mucegaiului

Bicarbonatul de sodiu curăță și dezinfectează bine suprafețele. Pentru a scoate posterul de pe pervaz și în alte locuri:

  • preparați o soluție dintr-o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu și 500 ml apă;
  • pulverizaţi spray-ul în zona afectată de mucegai;
  • după 10-15 minute se curăţp suprafaţa respectivă cu o perie sau un burete şi se şterge cu o cârpă umedă.

Dacă este necesar, repetați procedura. Dacă sporii s-au depus în mașina de spălat, după curățarea cu o soluție cu bicarbonat, ar trebui să o rulați la cea mai mare temperatură și pe cel mai lung program.

Când apar primele semne de mucegai, puteți utiliza o altă metodă sigură:

  • turnați o linguriță de ulei de arbore de ceai în 200 ml apă curată;
  • tratați zona mucegăită cu soluția rezultată;

După o oră, ștergeți cu o cârpă uscată.

Cum să previi reapariția mucegaiului?

Umiditatea crescută în locuințe (peste 60%) în asociere cu temperaturi cuprinse între 25°C și 30°C și zonele întunecate și slab ventilate favorizează apariția mucegaiului, care poate fi ascuns în colțuri, baie sau bucătărie. Sporii de mucegai pot provoca reacții alergice severe, la persoanele sensibilizate anterior.

Neutralizarea agenților cauzali ai mucegaiului este cel mai important lucru. Microorganismele din mucegai preferă aerul umed, cald și stagnant.

Mențineți temperatura camerei în intervalul 16-24 de grade Celsius. Aerisiți în mod regulat încăperile. În „camere umede” (bucătărie și baie) folosiți hota sau un ventilator.

Deși există 100.000 de tipuri diferite de mucegaiuri, nu toate cauzează simptome alergice. Unele dintre cele mai comune mucegaiuri care provoacă alergii includ: alternaria, aspergillus, cladosporium și penicillium.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel