Din cuprinsul articolului
Sezonul sărbătorilor de iarnă poate fi o perioadă de bucurie, sărbătoare și răsfăț cu mâncăruri și mese delicioase. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi poate fi și o perioadă de stres emoțional.
Acest stres se poate manifesta în obiceiurile noastre alimentare, ducând la ceea ce este cunoscut sub numele de alimentație emoțională sau „mâncatul compulsiv”.
Există anumite alimente din care avem tendința de a mânca mai mult atunci când suntem stresați și acestea ne pot afecta sănătatea. În plus, alegerile noastre alimentare ne influențeaza nivelul de stres și ne pot face să ne simțim mai rău.
De ce mâncăm mai mult când suntem stresați
O rețea complexă de semnalizare dintre corp și creier induce raspunsul sistemului nervos la evenimentele fizice și psihologice pentru a ne menține sănătatea.
Raspunsul la stres se manifesta inclusiv prin „mâncatul compulsiv” pentru a atenua sentimente si emotii precum anxietatea sau nesiguranța.
De-a lungul timpului, oamenii pot începe să asocieze mâncatul cu emoții negative – cum ar fi furia, tristețea, frica sau îngrijorarea. Această legătură poate crea cicluri comportamentale de alimentație emoțională. „Mâncătorii pe fond emoțional” pot continua să dezvolte răspunsuri modificate ale creierului la vederea sau mirosul alimentelor.
Factori de risc si efecte nedorite
Mâncarea sub stres poate include mâncatul excesiv, rontaitul, mâncatul târziu în noapte sau mâncatul chiar si dupa aparitia senzației de sațietate. De asemenea, poate implica pofta sau consumul de alimente pe care nu le alegem în mod normal.
De exemplu, oamenii stresați caută adesea alimente ultraprocesate. În timp ce consumul acestor alimente nu este neapărat un semn de stres, consumul lor poate activa sistemul de recompense din creierul nostru pentru a atenua nivelul de stresul.
Pe termen lung, consumul alimentar pe fond de stres poate duce la creșterea în greutate și la obezitate, care cresc si ele riscul de cancer , boli de inimă și diabet.
5 ponturi pentru masa de sărbători
Mâncarea este o parte importantă a sezonului sărbătorilor, iar răsfățarea cu delicii delicioase poate face parte din distracție. Iată câteva sfaturi pentru a te bucura de mâncăruri festive, evitând în același timp „mâncatul compulsiv”.
1. Încetinește: Fii atent la viteza cu care mănânci. Încetiniți, mestecați bine mâncarea și lăsați furcculita sau lingura jos după fiecare mușcătură/inghititura;
2. Urmărește ceasul: Dacă în mod normal aveți o fereastră de masă de opt ore (timpul dintre prima masă și ultima masă a zilei), atunci rămâneți la aceasta chiar dacă mâncați mai mult;
3. Mentine un coportament alimentar sănătos: Chiar dacă mâncăm mai multe alimente sau produse diferite la mesele festive, încercați să mențineți alte comportamente sănătoase, cum ar fi somnul și exercițiile fizice;
4. Rămâi hidratat: Bea multe lichide, în special apă. Acest lucru ajută corpul să funcționeze optim și poate atenua senzația de foame. Când creierul nostru primește mesajul că ceva a intrat în stomac (ceea ce bem), aceasta poate semnaliza reducerea temporară a senzatiei de foame;
5. Fara prea multe restricții: Dacă avem o zi cu mai multa mâncare, poate fi tentant să restricționăm mâncatul în zilele înainte sau după ziua festiva. Dar nu este o idee bună să restrângi excesiv consumul de aliment pentru ca poate duce la supraalimentare și la agravarea stresului.