Nutritioniştii spun că ciocolata poate fi consumată în anumite condiţii fără teama de îngrăşare. Potrivit specialiştilor, 100 de grame de ciocolată conţin aproximativ 520-590 de calorii, indiferent dacă este neagră sau cu lapte.
Consumul ideal este de 30-50 de grame pe zi. De asemenea, este recomandat consumul de ciocolată fără grăsimi trans, care pot fi periculoase pentru organism, dar şi cea care conţine cacao. 100 de grame de ciocolată neagră conţine 40 de mg de cafeină.
Pentru a reduce riscul de îngrăţare, nutriţioniştii recomandă diluarea ciocolatei cu lapte. De asemenea, ciocolata neagră se poate topi fie la microunde, fie în bain-marie.
100 g de ciocolată conţine aproximativ:
- 6 g de proteine,
- 54 g de glucide,
- 27 g de lipide.
Ciocolata neagră care conține 70% cacao este ideală în combaterea stresului, grație conținutului ridicat de antioxidanți sau flavonide.
Mai mult, ciocolata neagră reduce tensiunea arterială și contribuie din plin la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. De altfel, s-a dovedit ştiinţific că ciocolata îmbunătăţeşte nivelul HDL şi al trigliceridelor şi scade nivelul LDL.
Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante. Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.