PONT. Momentul din zi în care să NU mâncăm ca să evităm hiperglicemia

Medicii atrag atenţia că secreția de insulină scade noaptea datorită ritmului circadian impus de creier, iar alimentaţia la ore greşite poate provoca creşterea valorilor glicemiei.

Astfel, s-a constatat că la persoanele care consumă peste 45% din aportul caloric după ora 17.00 se modifică nivelurile de glucoză, cu consecințe grave pentru sănătate.

O cină ușoară și timpurie – cea mai bună pentru sănătate

Un studiu realizat de Universitat Oberta de Catalunya (UOC) și Universitatea Columbia furnizează baza științifică pentru acest argument.

Potrivit studiului, publicat în revista Nutrition & Diabetes, consumul a mai mult de 45% din aportul caloric zilnic după ora 17.00 este asociat cu o creștere a nivelului de glucoză, cu consecințele nocive asupra sănătății, indiferent de greutatea și grăsimea corporală a individului.

Pe timp de noapte, capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este redusă, de aceea, cea mai mare parte a aportului caloric ar trebui să provină în timpul micului dejun și al prânzului, mai degrabă decât la ora ceaiului sau a cinei, spun experții.

Studiul a fost realizat la Centrul Medical Irving al Universității Columbia din New York și a fost condus de dr. Diana Díaz Rizzolo, cercetător postdoctoral și membru al Facultății de Științe ale Sănătății din cadrul UOC.

„Menținerea unor niveluri ridicate de glucoză pe perioade lungi de timp poate avea implicații, inclusiv un risc mai mare de evoluție către diabetul zaharat de tip 2, o creștere a riscului cardiovascular din cauza daunelor pe care nivelurile ridicate de glucoză le produc vaselor de sânge și o inflamație cronică crescută , care agravează daunele cardiovasculare și metabolice”, a declarat dr. Díaz Rizzolo într-un comunicat al UOC.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alegeri alimentare mai proaste pe timp de noapte

Experții credeau până acum că principala consecință a luării cinei târziu în zi este creșterea în greutate. Acest lucru a fost asociat cu faptul că oamenii tind să facă alegeri alimentare mai proaste pe timp de noapte, cum ar fi consumarea mai multor alimente ultraprocesate, deoarece hormonii care reglează foamea și sațietatea sunt modificați atunci când aceștia nu mănâncă în timpul zilei.

Importanța studiului constă în faptul că acesta arată că momentul din zi în care se iau mesele poate avea un impact negativ asupra metabolismului glucozei, indiferent de cantitatea de calorii consumate pe parcursul zilei și de greutatea și grăsimea corporală a individului.

Persoanele care mănâncă târziu versus cele care mănâncă devreme

Potrivit 360medical.ro, principala concluzie a studiului este că cei care mâncau târziu aveau o toleranță mai slabă la glucoză, indiferent de greutate sau de alimentele consumate. De asemenea, s-a constatat că aceștia aveau tendința să mănânce cantități mai mari de carbohidrați și grăsimi în timpul serii.

Potrivit dr. Díaz Rizzolo, care este expert în probleme legate de obezitate, diabet și îmbătrânire, „capacitatea organismului de a metaboliza glucoza este limitată noaptea, deoarece secreția de insulină este redusă, iar sensibilitatea celulelor umane la acest hormon scade din cauza ritmului circadian, care este determinat de un ceas central din creier ce este coordonat cu orele din zi și din noapte”.

Importanța alimentaţiei la ore potrivite

Studiul conține o constatare importantă în ceea ce privește implicațiile sale pentru sănătate și momentul din zi în care oamenii mănâncă.

„Până acum, deciziile personale în domeniul nutriției s-au bazat pe două întrebări principale: cât de mult mâncăm și ce alimente să alegem. Odată cu acest studiu, un nou factor în sănătatea cardiometabolică începe să devină din ce în ce mai important: momentul în care mâncăm”, a precizat dr. Díaz Rizzolo.

Având în vedere rezultatele studiului și considerându-le cu precauția cuvenită, deoarece vor fi necesare cercetări suplimentare pentru o mai bună înțelegere a subiectului, cercetătorii recomandă ca alimentele să fie consumate în principal în timpul zilei și ca „cele mai mari niveluri de aport caloric în timpul zilei să fie la micul dejun și la prânz, în loc de la ora ceaiului și la cină”.

Dr. Díaz Rizzolo recomandă, de asemenea, evitarea consumului de produse ultraprocesate, fast-food și alimente bogate în carbohidrați, în special noaptea.

Recent Posts

STUDIU. Medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare reduc riscul de demenţă

Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…

2 minute ago

Planta medicinală care normalizează valorile tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…

22 de minute ago

Roaderea unghiilor: 6 moduri de a nu vă mai roade unghiile

Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…

42 de minute ago

De ce te trezești însetat? 5 cauze comune ale gurii uscate în timpul somnului

Oamenii se trezesc adesea cu gura uscată sau cu sete extremă, ceea ce le poate…

o oră ago

3 semne astrologice vor străluci în decembrie. 31 decembrie aduce schimbări revoluționare și succes

Credeți că anul 2024 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor dumneavoastră? Lucrurile vor lua o…

o oră ago

Pregătiri pentru RĂZBOI! Anunţul crucial făcut de şeful militar al NATO

Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat companiile să fie pregătite…

2 ore ago

Citeste si:

  • AVANTAJE