Din cuprinsul articolului
Bananele sunt o sursă bună de diverse vitamine și minerale, dar medicii atrag atenţia asupra riscurilor consumului de fructe bogate în zaharuri. În aceste condiţii se pune întrebarea dacă diabeticii să mănânce banane.
„Bananele au adesea o reputație proastă, deoarece unii le asociază cu un conținut ridicat de zahăr, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la creșterea valorilor glicemiei sau la potențiala creștere în greutate”, explică nutriționista Michelle Rutenstein.
„Persoanele cu diabet pot mânca banane, dar în cantități limitate. Bananele conțin carbohidrați, așa că aproape întotdeauna îți ridică glicemia. O banană în sine poate provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge în aproximativ 30 de minute. Acest lucru nu este atât de bun dacă încerci să îți menții glicemia scăzută”, spune dr. Natalie Romito.
Deși bananele conțin carbohidrați, ele se încadrează în intervalul tabelului indicelui glicemic. „Bananele au un indice glicemic mediu, ceea ce înseamnă că provoacă o creștere moderată a zahărului din sânge.
Cu toate acestea, conținutul de fibre din banane poate încetini digestia și poate ajuta la controlul eliberării zahărului în sânge. Acest lucru face ca banana să fie o alegere mai bună decât alte alimente cu un indice glicemic ridicat”, explică şi nutriționistul Rene Ficek.
„Din punct de vedere nutrițional, bananele sunt o sursă de energie. De exemplu, potasiul este esențial pentru menținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale și îmbunătăţirea funcției cardiace”, spune dr. Ficek.
Sănătatea inimii este vitală pentru noi toți, dar persoanele cu diabet zaharat sunt expuse unui risc mai mare de boli de inimă sau evenimente, inclusiv hipertensiune arterială, atacuri de cord și accident vascular cerebral. O meta-analiză din Journal of the American Heart Association a constatat că aportul adecvat (dar nu excesiv) de potasiu este benefic pentru scăderea tensiunii arteriale.
Magneziul și manganul, aceste minerale esențiale găsite în banane, pot oferi, de asemenea, beneficii pentru aparatul cardiovascular. „Manganul este implicat în descompunerea proteinelor, colesterolului și carbohidraților, formarea oaselor și buna funcţionare a sistemului imunitar. La rândul său, magneziul ajută la reglarea activităţii neuronale, a nivelului zahărului din sânge și tensiunii arteriale”, spune dr. Romito.
Bananele sunt un carbohidrat complex cunoscut sub numele de „amidon rezistent”. Conțin aproximativ două grame de fibre per porție. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a constatat că amidonul rezistent poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Potrivit dr. Romito, majoritatea oamenilor au o sensibilitate mai mare la insulină dimineața, ceea ce înseamnă că organismul folosește insulina mai eficient dimineața, adică nivelul zahărului din sânge nu crește la fel de mult. De aceea, consumul unei banane la micul dejun poate avea un impact mai mic asupra glicemiei decât la cină, recomandă expertul.
Înțelegerea faptului că diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, vindecat sau gestionat doar…
Zodii cu noroc. În următoarele trei zile, câteva zodii sunt aspectate favorabil pe toate nivelele.…
Trăsătura prihologică ce predispune la demență. Neuropsihiatrii din Japonia au descoperit o suprapunere între șase…
Alimente pentru creier. O dietă echilibrată nu doar că îți menține corpul sănătos, dar poate…
Semne ale abuzului. Abuzul, fie el fizic, emoțional sau psihologic, este o problemă gravă care…
Dr. Sebastian Voinea, medic urolog, despre infertilitatea masculină. Cei mai mulți bărbați ajung la medic…