Categories: Ştiri sănătate

Poluarea cu antibiotice, urgență globală! Apele din România, infectate cu medicamente expirate și antibiotice! Ce poți să faci cu medicamentele expirate?

Poluarea cu antibiotice, urgență globală! Apele din România, infectate cu medicamente expirate și antibiotice! Ce poți să faci cu medicamentele expirate?

Înainte de pandemie, ONU atrăgea atenția că 10 milioane de oameni ar putea muri până în 2050 din cauza extinderii bacteriilor rezistente la antibiotice.

Poluarea cu antibiotice, urgență globală!

Poluarea cu antibiotice s-a transformat într-o urgență globală și este una din căile principale prin care bacteriile pot dezvolta rezistenţa la medicamente care salvează vieţi, făcându-le ineficiente pentru uzul uman.

Medicamentele ajung în râuri şi sol fiind purtate de deşeurile umane şi animale şi de scurgerile de la uzinele de tratare a apelor reziduale şi fabricile de medicamente.

În România, specialiștii au descoperit un nivel alarmant de antibiotice în ape. Medicamentele expirate, care nu sunt duse la farmacii pentru a fi distruse, ajung să polueze apele curgătoare.

Medicamentele care nu sunt duse la farmacii pentru a fi distruse, ci sunt aruncate în canalizare sau în containerele obișnuite de gunoi poluează mediul înconjurător.

Apele din România, infectate cu medicamente expirate și antibiotice!

În prezent, există un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament, care presupune înfiinţarea unui circuit pentru ca medicamentele să fie distruse în mod controlat.

Proiectul de lege pune în context toate cifrele care ne arată că în fiecare an, în țara noastră sunt aruncate 1500 de tone de medicamente care ajung, în canalizare sau în gropile de gunoi.

65% dintre apele curgătoare din România sunt poluate și au cantități mult prea mari de medicamente și de antibiotice, potrivit studiilor pe care le citează cei care au elaborat acest proiect de lege.

Sunt cazuri în care nivelul acestor antibiotice depășește de 300 ori nivelul maxim admis. Chiar și Dunărea este poluată cu aceste medicamente.

Cele mai frecvent întâlnite sunt ciprofloxacina, metronidazolul și ibuprofenul și nurofenul. Soluția ar fi ca farmaciile să preia aceste medicamente pe care noi le aruncăm la gunoi.

Ce faci cu medicamentele expirate?

În mod firesc în momentul în care nu mai folosim aceste medicamente sau termenul de valabilitate expirat ar trebui să le ducem la farmacii, care acestea să le distrugă conform substanțelor chimice.

Din păcate, în momentul de față, în România, nu există nici educația și nici obligația să facem asta și nici farmaciile nu au deocamdată obligația și nici obiceiul să preia aceste medicamente.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: