Categories: Ştiri sănătate

Poluarea cu antibiotice, urgență globală! Apele din România, infectate cu medicamente expirate și antibiotice! Ce poți să faci cu medicamentele expirate?

Poluarea cu antibiotice, urgență globală! Apele din România, infectate cu medicamente expirate și antibiotice! Ce poți să faci cu medicamentele expirate?

Înainte de pandemie, ONU atrăgea atenția că 10 milioane de oameni ar putea muri până în 2050 din cauza extinderii bacteriilor rezistente la antibiotice.

Poluarea cu antibiotice, urgență globală!

Poluarea cu antibiotice s-a transformat într-o urgență globală și este una din căile principale prin care bacteriile pot dezvolta rezistenţa la medicamente care salvează vieţi, făcându-le ineficiente pentru uzul uman.

Medicamentele ajung în râuri şi sol fiind purtate de deşeurile umane şi animale şi de scurgerile de la uzinele de tratare a apelor reziduale şi fabricile de medicamente.

În România, specialiștii au descoperit un nivel alarmant de antibiotice în ape. Medicamentele expirate, care nu sunt duse la farmacii pentru a fi distruse, ajung să polueze apele curgătoare.

Medicamentele care nu sunt duse la farmacii pentru a fi distruse, ci sunt aruncate în canalizare sau în containerele obișnuite de gunoi poluează mediul înconjurător.

Apele din România, infectate cu medicamente expirate și antibiotice!

În prezent, există un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament, care presupune înfiinţarea unui circuit pentru ca medicamentele să fie distruse în mod controlat.

Proiectul de lege pune în context toate cifrele care ne arată că în fiecare an, în țara noastră sunt aruncate 1500 de tone de medicamente care ajung, în canalizare sau în gropile de gunoi.

65% dintre apele curgătoare din România sunt poluate și au cantități mult prea mari de medicamente și de antibiotice, potrivit studiilor pe care le citează cei care au elaborat acest proiect de lege.

Sunt cazuri în care nivelul acestor antibiotice depășește de 300 ori nivelul maxim admis. Chiar și Dunărea este poluată cu aceste medicamente.

Cele mai frecvent întâlnite sunt ciprofloxacina, metronidazolul și ibuprofenul și nurofenul. Soluția ar fi ca farmaciile să preia aceste medicamente pe care noi le aruncăm la gunoi.

Ce faci cu medicamentele expirate?

În mod firesc în momentul în care nu mai folosim aceste medicamente sau termenul de valabilitate expirat ar trebui să le ducem la farmacii, care acestea să le distrugă conform substanțelor chimice.

Din păcate, în momentul de față, în România, nu există nici educația și nici obligația să facem asta și nici farmaciile nu au deocamdată obligația și nici obiceiul să preia aceste medicamente.

Recent Posts

Acest fruct scade acidul uric. Are proprietăți antiinflamatorii

Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…

19 minute ago

Vine gerul puternic în România. ANM a schimbat din nou prognoza! Va ninge peste tot

Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…

39 de minute ago

Care sunt șansele să rămâi însărcinată în apropierea menopauzei

Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…

59 de minute ago

Pacienții cu dizabilități expuși unui risc major de sănătate. Decizie controversată a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților

Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…

o oră ago

Cât e pulsul normal în repaus funcție de vârstă

Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…

2 ore ago

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…

2 ore ago

Citeste si: