Sari la conținut

Poluarea aerului afectează viața chiar înainte de concepere. Un studiu arată că reduce șansele FIV

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Poluarea, factor de risc pentru sănătate

Poluarea aerului afectează viața chiar înainte de concepere. Se știe că impactul poluării aerului contribuie la decese premature și la numeroase efecte asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii.

Însă ce nu se știa până acum e faptul că efectele poluării încep chiar înainte de a începe viața.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la poluarea aerului poate reduce șansele de nașteri vii după FIV (fertilizarea in vitro). Expunerea la particule fine înainte de extragerea ovulelor (recuperarea ovocitelor) în FIV poate reduce șansele de naștere vii cu aproximativ 40%, potrivit rezultatelor studiului prezentat la cea de-a 40-a întâlnire anuală ESHRE de la Amsterdam, în iulie 2024.

Poluarea aerului afectează viața chiar înainte de concepere

Cercetătorii au observat că șansele de nașteri vii au scăzut cu 38% atunci când au comparat cea mai mare cuartilă de expunere la PM10 în cele două săptămâni care au precedat colectarea ovocitelor cu cea mai mică cuartilă.

„Acesta este primul studiu care a folosit ciclurile de transfer de embrioni înghețați pentru a analiza separat efectele expunerii la poluanți în timpul dezvoltării ovulelor și în timpul transferului embrionului și al sarcinii timpurii.

Prin urmare, am putea evalua dacă poluarea a avut un efect chiar asupra ovulelor sau în stadiile incipiente ale sarcinii”, a declarat dr. Sebastian Leathersich, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

„Rezultatele noastre dezvăluie o asociere liniară negativă între expunerea la particule în timpul celor 2 săptămâni și 3 luni înainte de colectarea ovocitelor și ratele ulterioare de naștere vii din acele ovocite.

Această asociere este independentă de calitatea aerului în momentul transferului embrionului înghețat. Aceste constatări sugerează că poluarea afectează negativ calitatea ovulelor, nu doar etapele incipiente ale sarcinii, care este o distincție care nu a fost raportată anterior”, a spus dr. Leathersich.

Schimbările climatice și poluarea, cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane

Descoperirile au fost făcute după ce echipa de cercetare a analizat 3.659 de transferuri de embrioni congelați de la 1.836 de pacienți din Perth, Australia, timp de opt ani.

În timpul studiului, concentrația de particule în suspensie a fost evaluată pe patru perioade de expunere înainte de extragerea ovocitelor (24 de ore, 2 săptămâni, 4 săptămâni și 3 luni), cu modele create pentru a ține cont de co-expuneri.

S-a constatat că o creștere a expunerii la PM2,5 în cele trei luni înainte de extragerea ovocitelor este legată de șansele scăzute de naștere vii.

Impactul negativ al poluării aerului a fost evident chiar și atunci când calitatea generală a aerului a fost bună, cu nivelurile de PM10 și PM2,5 depășind recomandările OMS în doar 0,4% și, respectiv, 4,5% din zilele de studiu.

„Schimbările climatice și poluarea rămân cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane, iar reproducerea umană nu este imună la acest lucru.

Chiar și într-o parte a lumii cu o calitate excepțională a aerului, unde foarte puține zile depășesc limitele superioare de poluare acceptate la nivel internațional, există o puternică corelație negativă între cantitatea de poluare a aerului și rata nașterii vii în ciclurile de transfer de embrioni înghețați.

Minimizarea expunerii la poluanți trebuie să fie o prioritate cheie pentru sănătatea publică”, a adăugat dr. Leathersich.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel