Sari la conținut

Poliomielita, risc de reapariție după trei decenii. Ce se poate întâmpla

În ultimul timp s-a tot vorbit despre riscul reapariției unor cazuri de Poliomielita, o boală infecțioasă. Conform specialiștilor, boala poate reapărea, după 30 de ani de la raportarea ultimului caz.

Despre acest subiect a vorbit Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a precizat că rata de vaccinare împotriva poliomielitei este scăzută.

Poliomielita, risc de reapariție după trei decenii. Medic: Boala poate fi prevenită

Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992, atunci când virusul a fost importat din Bulgaria.

Scheme de vaccinare

Rata de vaccinare împotriva poliomielitei este de 75-77% în România, sub valorile ce ar trebui să fie, adică de cel puţin 80-85%. Potrivit actualei scheme de vaccinare din programul național de imunizare, vaccinul VPO este administrat la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni împreună cu un alt vaccin pentru infecția cu pneumococ, și la 5-6 ani.

 

Apariția cazurilor, dependentă de vaccinare

Medicul pediatru Tamara Roșu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care este importanța vaccinării.

Nu avem poliomielită

”Îmbucurător este că nu avem poliomielită. Într-adevăr apariția acestor cazuri, care unele pot fi grave, depinde de rata de vaccinare a populației, a grupurilor de risc și de condițiile de igienă. Spălatul pe mâini rezolvă foarte multe lucruri.

Dr. Roșu: Nu toate bolile pot fi prevenite

Și în acest caz, vaccinarea are o valoare extraordinar de mare, pentru că este o boală care poate fi prevenită. Nu toate bolile pot fi prevenite, dar cele care beneficiază de vaccin, clar, pot fi prevenite. Rata de vaccinare trebuie să fie mare pentru a avea o acoperire cu imunitate bună la cazurile care sunt la risc. Aici, în primul rând sunt copiii de vârstă mică”, a precizat dr. Tamara Roșu, medic pediatru, în exclusivitate pentru DC Medical.

Poliomielita, este o boală infectioasa produsa de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); exista 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3).

Boala este de o gravitate deosebita prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielita a fost inregistrat in Romania in anul 1992.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel