Polictemia vera este un tip rar întâlnit de cancer de sânge, sau mai corect spus o tulburare de coagulare a sângelui în care măduva osoasă produce în exces eritrocite, trombocite și leucocite. În lipsa tratamentului, boala duce la complicații grave care nu sunt compatibile cu viața.
Practic, boala presupune o creștere peste normal a numărului de globule roșii și duce la scăderea fluidizării sângelui. Printre complicații se regăsesc tromboza, embolia sau tulburări circulatorii. Vestea bună este însă aceea că dacă pacientul primește un diagnostic și urmează tratamentul poate să ducă o viață normală.
În prezent încă nu se cunoaște cauza care duce la declanșarea bolii. Rar sunt cazuri în care boala este moștenită, dar de regulă ea este contactată.
Principalele semne și simptome ale polictemiei vera sunt:
- înroșirea feței,
- mâncărime care apare pe corp,
- urtiacarie,
- hipertensiune arterială,
- cefalee,
- stări de amețeală
- zgomot în urechi,
- hemoragii nazale,
- vederea este neclară
- sângerări ale gingiilor,
- oboseală permanentă,
- scădere în greutate
Care sunt complicațiile posibile:
Apariția cheagurilor de sânge este practic cea mai gravă complicație a bolii. Acestea pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Încetinirea fluxul de sânge poate duce și la apariția anginei pectorale și a insuficienței cardiace, dar și la ulcer gastric, gută, pietre la rinichi sau mielofibroză. De asemenea, există și riscul de apariția al emboliei pulmonare și a trombozei.
Diagnosticul se stabilește în urma analizelor de sânge dar pacientului i se va face și o biopsie din măduva osoasă. Uneori se realizează și anumite teste genetice.
În ce constă tratamentul:
Afecțiunea poate să fie ținută sub control cu ajutorul medicației. De asemenea, medicul va cere și recoltarea săptămânală de sânge până când nivelul hematocritului scade iar riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este diminuat. Din păcate un tratament care să vinde boala încă nu există.