Din cuprinsul articolului
Poate vâscul să ajute la tratarea pacienților cu cancer? Există terapii alternative și naturale care pot îmbunătăți rezultatele tratamentului de cancer și pot spori starea generală de sănătate și calitatea vieții.
Din nefericire, multe produse naturale comercializate pentru proprietățile lor anticancerigene sau de stimulare a imunității nu dispun de cercetări care să le susțină eficiența și pot fi chiar periculoase în anumite circumstanțe.
Vâscul, terapie alternativă împotriva cancerului
Ce este vâscul?
Vâscul este o plantă medicinală care a fost folosită ca tratament pentru cancer de mai bine de un secol. Este o plantă semiparazită veșnic verde care crește pe anumiți copaci și atrage apa și nutrienții. Este originară din Europa și Asia.
Extractele din această plantă medicinală sunt folosite pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv cancerul.
Filozoful austriac Rudolph Steiner a recomandat pentru prima dată extractul de vâsc ca un potențial tratament împotriva cancerului în 1920, dar medicul olandez Ita Wegman a fost primul care l-a folosit la o persoană cu cancer.
Preparatele orale de vâsc sunt disponibile sub formă de suplimente alimentare.
Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor care investighează efectele vâscului asupra rezultatelor cancerului se concentrează asupra administrării prin injectare sau intravenos, ambele fiind prescrise în anumite țări europene.
Extractul de vâsc este injectat de obicei sub piele de 2-3 ori pe săptămână. Tratamentul poate continua timp de săptămâni sau chiar ani.
Chiar dacă vâscul este utilizat ca terapie alternativă împotriva cancerului în țările europene, extractul de vâsc nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite de către Food and Drug Administration (FDA).
Prin urmare, produsele din vâsc eliberate pe bază de prescripție medicală nu sunt disponibile în Statele Unite.
În Europa, extractele de vâsc se numără printre cele mai prescrise terapii utilizate pentru tratarea cancerului. Vâscul este cel mai frecvent prescris în țările vorbitoare de limbă germană.
Produsele pe bază de vâsc diferă în funcție de tipul de copac pe care crește vâscul, de specia de vâsc și de perioada din an în care este recoltat. Extractele de vâsc sunt realizate în soluții pe bază de apă sau cu un amestec de apă și alcool.
Extractele de vâsc sunt utilizate în mod obișnuit ca tratament adjuvant la persoanele cu cancer, ceea ce înseamnă că sunt folosite după tratamentele tradiționale inițiale împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, potrivit healthline.com.
De ce se folosește vâscul pentru tratarea cancerului?
Conține mai mulți compuși care pot avea potențial terapeutic, inclusiv lectine, viscotoxine, flavonoide, oligo- și polizaharide, lipide de membrană, alcaloizi și multe altele .
Deși experții nu înțeleg încă pe deplin modul în care acționează potențialele proprietăți anticancerigene ale vâscului, se crede că lectinele concentrate în vâsc ar putea modula sistemul imunitar, îmbunătățind apărarea imunitară și diminuând efectele negative ale tratamentelor împotriva cancerului.
Lectinele sunt molecule care conțin atât părți de carbohidrați, cât și proteine. Acești compuși se pot lega de celule și le pot modula.
Viscotoxinele sunt un alt tip de compuși activi care se găsesc în vâsc. Se crede că acestea au efecte anticancerigene.
Cu toate acestea, cercetările sugerează că extractul complet de vâsc are efecte anticancerigene mai puternice decât compușii izolați care se găsesc în vâsc, ceea ce implică faptul că toți compușii care se găsesc în vâsc, nu doar lectinele și viscotoxinele, contribuie la aceste efecte.
Studiile arată că vâscul afectează sistemul imunitar într-o varietate de moduri care pot fi benefice în tratarea cancerului și în reducerea efectelor secundare ale tratamentului împotriva cancerului.
De exemplu, în cadrul studiilor la om, s-a demonstrat că administrarea de extract de vâsc crește numărul de celule ucigașe naturale (celule NK), care sunt celule imunitare care luptă împotriva cancerului.