Din cuprinsul articolului
Probabil că ați auzit sau ați citit o poveste despre o persoană care a fost alertată pentru prima dată despre bătăile neregulate ale inimii sale de către ceasul său – mai exact, un smartwatch cu funcția ECG încorporată. Cu un număr tot mai mare de persoane care poartă aceste dispozitive, relatările despre modul în care acestea au ajutat pe cineva să detecteze o problemă de sănătate sunt din ce în ce mai frecvente.
Dar aceste povești pot părea aproape prea frumoase pentru a fi adevărate.
Este ușor să crezi că un smartwatch îți poate îmbunătăți starea generală de sănătate – de aceea porți unul. Dar poate acesta să vă avertizeze cu adevărat despre o afecțiune cardiacă care se dezvoltă în tăcere?
Este doar un ceas, la urma urmei.
Potrivit Dr. Maged Amine, cardiolog intervenționist la Houston Methodist, se pare că ceasurile inteligente cu capacitate ECG pot juca un rol în depistarea și monitorizarea a cel puțin unei afecțiuni cardiace – fibrilația atrială (AFib), unul dintre cele mai frecvente tipuri de aritmie. De fapt, prin intermediul programului său de instrumente de dezvoltare a dispozitivelor medicale, FDA a desemnat recent funcția AFib History Feature de la Apple ca fiind un instrument calificat pentru evaluarea estimărilor privind povara AFib în cadrul studiilor clinice.
„AFib apare atunci când ritmul inimii devine neregulat, de obicei prea rapid”, spune Dr. Amine. „Acest lucru duce la o funcție redusă a inimii. Este o afecțiune cardiacă comună care este adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că nu se manifestă întotdeauna cu simptome evidente. Din nefericire, prima prezentare a fibrilației ventriculare acute este adesea producerea unui accident vascular cerebral din cauza cheagurilor de sânge din inimă.”
De fapt, fibrilația ventriculară artificială crește de cinci ori riscul unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre principalele cauze ale accidentelor vasculare cerebrale.
„Acum, datorită faptului că oamenii poartă dispozitive cu capacitate ECG încorporată toată ziua, în fiecare zi, asistăm la apariția unei modalități convenabile de a depista în mod larg fibrilația ventriculară”, explică Dr. Amine. „Iar această tehnologie poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea modului în care monitorizăm această afecțiune pe termen lung”.
„În mod ideal, depistăm fibrilația ventriculară înainte ca aceasta să ducă la accident vascular cerebral”, explică Dr. Amine. „Și, fie că este efectuată în cabinetul unui medic sau prin intermediul unui dispozitiv portabil purtat acasă timp de câteva zile, am folosit electrocardiograma (ECG) pentru a ajuta la detectarea AFib timp de decenii.”
Un ECG măsoară cât de repede bate inima, oferind indicii dacă ritmul cardiac al unei persoane este normal sau neregulat. În mod tradițional, acest test utilizează electrozi fixați pe piept și pe alte părți ale corpului. Informațiile colectate de acești electrozi sunt trimise la un computer, apoi analizate de medicul dumneavoastră pentru a determina dacă ritmul dumneavoastră cardiac ar putea fi neregulat.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un ECG dacă observați palpitații cardiace, dureri în piept sau dificultăți de respirație, precum și semnele mai subtile ale fibrilației ventriculare automate, cum ar fi amețeala și oboseala extremă. Un ECG face parte, de asemenea, din practica de screening pentru cei care prezintă un risc ridicat de boli de inimă sau care au un istoric familial de boli de inimă.
„Dar, având în vedere că fibrilația atrială acută este destul de frecventă și se poate prezenta fără simptome, o modalitate mai simplă și mai largă de depistare a acesteia ar fi foarte benefică – ajutând la depistarea fibrilației atriale la persoanele asimptomatice și care nu sunt eligibile pentru screeningul ECG tradițional”, adaugă Dr. Amine. „Gândul este că ceasurile inteligente cu capacitate ECG ar putea, poate, ajuta la umplerea acestui gol”.
Există un precedent – nu cu un smartwatch, ci cu un dispozitiv care funcționează foarte asemănător. Un studiu din 2017 care a evaluat dacă utilizarea regulată a unui dispozitiv ECG la domiciliu ar putea ajuta mai eficient la depistarea AFib a constatat că a descoperit mai multe cazuri decât orientările standard de screening.
Tehnologia ECG din cadrul unui ceas inteligent utilizează LED-uri care se aplică pe piele pentru a detecta fluxul sanguin și pentru a măsura ritmul cardiac. Senzorii colectează aceste informații, iar algoritmii le procesează pentru a înțelege ritmul cardiac. Ceasul dvs. inteligent efectuează aceste măsurători pe parcursul zilei și, dacă este detectat un ritm neregulat, vă trimite o alertă.
Deoarece este atât de diferită de tehnologia ECG tradițională utilizată în clinică, s-ar putea să fiți sceptic cu privire la faptul că ceea ce este înghesuit în interiorul unui ceas minuscul este cu adevărat suficient de sofisticat pentru a detecta dacă sunteți în fibrilație atrială. Dar Dr. Amine acordă acestor dispozitive note mari.
„Tehnologia ECG din ceasurile inteligente este foarte precisă”, explică Dr. Amine. „Iar oamenii au opțiuni cu aceste ceasuri acum. Marca Apple a fost lider în această tehnologie, dar au urmat și alte mărci, inclusiv Fitbit și Samsung.”
Precizia și utilitatea lor nu au trecut neobservate. Anumite serii de ceasuri inteligente fabricate de mărcile menționate mai sus sunt aprobate de FDA pentru a ajuta utilizatorii să identifice semnele de fibrilație atrială.
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…
Durerea de spate indică cancer în aceste situații. Deși cele mai frecvente cauze sunt leziunile,…
ZODIA care își va schimba radical viața. Nativii dintr-o anumită zodie avea parte de transformări…