Este mult mai bine tolerat decât laptele dulce, are puţine calorii (50 la 100 de grame) şi nenumărate beneficii, printre care combaterea tulburărilor metabolice şi a alergiilor, accelerarea tranzitului şi chiar prevenirea aterosclerozei. Anumite studii creditează chefirul cu proprietăţi anticancerigene.
Cum îl preparați acasă
Ciuperca de chefir poate fi cumpărată de pe diverse bloguri şi site-uri de specialitate.
Mulţi „crescători” o oferă însă gratuit, întrucât se înmulţeşte foarte repede. Ciuperca, originară din Tibet, arată ca o conopidă.
Pentru prepararea chefirului, adăugaţi 1-2 linguriţe din această ciupercă în 200-300 ml de lapte şi lăsaţi între 8 şi 24 de ore la fermentat (în funcţie de temperatura mediului ambiant). Recomandat este să nu atingeţi ciuperca de metale. După încheierea fermentaţiei, strecuraţi laptele printr-o sită cu orificii cât mai mici.
Spălaţi ciuperca sub jet de apă rece, după care amestecaţi-o iar cu o nouă porţie de lapte crud. Este nevoie să procedaţi aşa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se mai dezvoltă.
O ciupercă sănătoasă este albă ca laptele şi, în două săptămâni, volumul ei se dublează, moment în care trebuie împărţită în două. „În compoziţia ei intră un lactobacil (bacterie bună care produce iaurtul) şi drojdia. Drojdia permite lactobacilului să fermenteze laptele”, explică Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.
Proprietatile vindecatoare
Chefirul se bucură de o lungă tradiţie în protecţia sănătăţii. Ruşii obişnuiau să-l întrebuinţeze în spitale şi sanatorii pentru a trata dereglările metabolice, ateroscleroza, tuberculoza şi dereglările gastrointestinale.
„Proprietăţile lor au fost demonstrate de-a lungul timpului. Efectul anticancerigen se datorează unei substanţe din granula de chefir numită imidazolină”, conchide Mencinicopschi.
Chefirul e util şi în tratarea insomniilor, nevrozelor şi chiar în ameliorarea unor afecţiuni dermatologioce (psoriazis, herpes).
Program de detoxifiere cu lactate
Se recomandă consumul a 100-500 ml de chefir pe zi, de preferat pe stomacul gol (excepţie fac cei care suferă de gastrite şi ulcer). Cura durează minimum 20 de zile, se face pauză zece zile, după care se reia.
În timpul tratamentului, e interzis consumul de alcool şi de grăsimi animale (puteţi consuma, în schimb, ulei presat la rece, seminţe de dovleac, in, floarea-soarelui, nuci, migdale), sare sau zahăr (poate fi înlocuit cu miere), băuturi acidulate sau condimente.
„Dacă suferiţi de gastrită, ulcer, este de preferat să mâncaţi chefirul în combinaţie cu alte alimente, de preferat cereale”, recomandă nutriţionistul Eduard Adamescu.
În primele zece zile de tratament, tranzitul se intensifică brusc şi se formează gaze, după care aceste simptome încep să dispară.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…