Categories: Expertul zilei

Poate machiajul să afecteze calitatea RMN-ului până într-atât încât să altereze precizia analizei? Răspunsul este uimitor!

Din cuprinsul articolului

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o tehnica imagistica de ultima generatie ce foloseste un camp magnetic puternic si unde radio pentru a furniza imagini cu rezolutie inalta ale regiunii din corpul uman selectate, oferind detalii anatomice si ale patologiei sau leziunii relevante cu acuratete si precizie.

Tehnica nu foloseste radiatie ionizanta (raze X) si este considerata sigura pentru pacient, in special pentru persoanele care necesita examene seriate multiple pentru urmarirea afectiunilor lor. Aparatura folosita in centrele noastre este de generatie noua, oferind imagini cu rezolutie crescuta.

Doamnele care efectuează această analiză, tind să scape din vedere un aspect extrem de important și anume machiajul. Indiferent cât este de puțin, rezultatul RMN-ului va suferi modificări, după cum ne explică cu imagini Dr. Ciobotaru Georgian.

„Poate machiajul să afecteze calitatea RMN-ului până într-atât încât să altereze precizia neuronavigației? Din păcate, așa cum o demonstrează imaginile alăturate, răspunsul este ”DA”.

Așa că vă recomand cu căldură să renunțați la machiaj înainte de RMN. Vă promit solemn că pe perioada șederii în tub, nu va fi niciun bărbat pe lângă dumneavoastră care să bage de seamă că nu sunteți machiate. Noi nu prea vedem lucrurile astea nici când nu sunteți în RMN. Și oricum ar fi, dacă este evident pentru noi, e prea mult machiaj. Cât despre ”Nu m-am machiat, e doar puțin rimel”… tocmai rimelul este cel care dă cele mai mari artefacte (v. Pozele atașate) Multă sănătate tuturor!”, a scris Dr Ciobotaru Georgian pe Facebook.

 

Modul de efectuare a investigatiei RMN

Investigaţia RMN este efectuată de către medicul specialist radiolog.

Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal (dispozitive pentru auz, plăci dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de păr), deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul folosit pentru efectuarea examinarii.

Pacientul va trebui să se dezbrace complet în funcţie de regiunea examinata (în anumite cazuri pacienţii pot păstra o parte din haine, dacă nu incomodează). Pacientul va folosi un halat de unică folosinţă furnizat de către clinică. În cazul în care se permite păstrarea unor haine, pacientul va trebui să golească buzunarele de monede, telefoane sau carduri (exemplu cărţi de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscripţionate, deoarece prin investigaţia RMN se pot demagnetiza.

În timpul examinarii, pacientul se va întinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezintă scanner-ul aparatului. Capul, toracele şi membrele pot fi fixate cu nişte dispozitive (antene) pentru a menţine pacientul nemişcat. Masa va aluneca în interiorul unui dispozitiv care conţine magnetul. Un dispozitiv în formă de colac (antena) poate fi plasat peste sau în jurul regiunii care urmează să fie scanată.

În interiorul scannerului, pacientul va auzi un ventilator şi va simţi aerul mişcându-se. De asemenea, se mai pot auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanării. Aparatul are în dotare căşti şi dopuri pentru urechi pentru a reduce din zgomot.

Este foarte important ca pacientul să nu se mişte în timpul scanării. De asemenea, pacientul va fi rugat să îşi ţină respiraţia pentru scurte perioade de timp. În timpul efectuării testului, pacientul va fi închis în camera de scanat, însă medicul specialist va supraveghea pacientul prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul va comunica printr-un microfon cu medicul ce efectuează investigaţia.

În cazul în care este necesară utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrată la nivelul venelor periferice ale braţului pacientului. Substanţa de contrast va fi administrată în 1 până la 2 minute.

 

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

18 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

48 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: