Din cuprinsul articolului
Poate fi inversată îmbătrânirea musculară? Oamenii de știință au identificat proteine care pot inversa pierderea musculară severă în boli, îmbătrânire și traume.
O echipă de cercetare condusă de Universitatea din Buffalo a arătat că o proteină numită pentru pământul mitic al tinereții din folclorul irlandez este eficientă în inversarea îmbătrânirii celulelor musculare scheletice.
Poate fi inversată îmbătrânirea musculară?
Publicat în Science Advances, studiul se concentrează pe proteina NANOG, care este derivată din Tír na nÓg, un loc din tradiția irlandeză renumit pentru tinerețea, frumusețea și sănătatea veșnică. Tír na nÓg este cea mai populară lume de dincolo din mitologia irlandeză. Este, probabil, cel mai bine cunoscută din povestea lui Oisín, unul dintre puținii muritori care locuiau în acest tărâm, despre care se spunea că a fost adus acolo de Niamh.
Într-o serie de experimente, cercetătorii au supraexprimat NANOG în mioblaste, care sunt precursorii embrionari ai țesutului muscular.
Au fost identificate proteine care pot inversa pierderea musculară severă în boli, îmbătrânire și traume
Mioblastele erau senescente, adică nu se mai puteau diviza și crește. Supraexpresia a ameliorat unele dintre caracteristicile primare asociate cu deteriorarea celulelor cauzată de vârstă, inclusiv autofagia, homeostazia energetică, stabilitatea genomică, integritatea nucleară și funcția mitocondrială.
Cel mai important, NANOG a crescut numărul de celule stem musculare din mușchiul șoarecilor îmbătrâniți prematur.
Acest lucru a demonstrat fezabilitatea inversării îmbătrânirii celulare în organism fără a fi nevoie de reprogramarea celulelor la o stare pluripotentă embrionară, un proces care este adesea folosit în terapia cu celule stem, dar care prezintă riscul de tumorigeneză.
„Munca noastră se concentrează pe înțelegerea mecanismelor acțiunilor NANOG în speranța de a descoperi ținte în rețelele de semnalizare sau metabolice care imită efectele anti-îmbătrânire ale NANOG.
În cele din urmă, munca ar putea contribui la noi tratamente sau terapii care ajută la inversarea senescenței celulare și ajută multe persoane care suferă de tulburări legate de vârstă”, spune autorul corespondent al studiului, Stelios T. Andreadis, PhD, SUNY Distinguished Professor în Departamentul de Inginerie chimică și biologică la Școala de Inginerie și Științe Aplicate UB.