Din cuprinsul articolului
PMB și ASSMB continuă implicarea activă pentru redeschiderea spitalului Colentina tuturor pacienților, în condițiile în care acesta este catalogat deocamdată spital Covid.
Având în vedere interesul public major pe care situația Spitalului Clinic Colentina îl suscită în ultimele zile în spațiul public, Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, consideră de datoria sa să informeze prompt și corect opinia publică asupra tuturor demersurilor pe care le întreprinde în vederea redeschiderii cât mai rapide a acestei unități sanitare de referință, pentru toate categoriile de pacienți, nu doar pentru cei bolnavi de COVID-19.
Astfel, pe data de 15 iunie, o solicitare a fost depusă de către conducerea Spitalului Clinic Colentina la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, aflată în subordinea Ministerului Sănătății (MS), în vederea obținerii avizului de funcționare, anunță departamentul de presă al Primăriei București.
Iată ce spune PMB:
”Din păcate, până acum, în ciuda tuturor insistențelor noastre, a petiției lansate public de personalul medical din spital și de asociațiile de pacienți cronici din toată țara, nu există încă niciun răspuns din partea DSP București, în afara unor unei vizite de evaluare la spital, în data de 16 iunie și a unui control inopinat, „executat” duminică, 21 iunie, la ceas de noapte.
În cursul zilei de marți, 23 iunie, la sediul Ministerului Sănătății (MS), a avut loc o întâlnire în cadrul căreia conducerile ASSMB și Spitalului Colentina au prezentat, încă o data, toate argumentele în favoarea redeschiderii porților spitalului pentru zecile de mii de pacienți cronici, care nu mai pot beneficia de tratament după desemnarea acestei unități sanitare, de către MS, drept spital suport COVID, la începutul lunii aprilie.
Și asta pentru că lucrurile s-au prelungit inadmisibil de mult, în ciuda urgenței de netăgăduit a problemei, în condițiile în care apelurile de ajutor ale pacienților cronici se fac auzite în spațiul public încă de la începutul lunii mai.
Înțelegând drama și suferința pacienților cronici, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a inițiat primele demersuri pe lângă ministerul Sănătății – pentru redeschiderea spitalului și reluarea tratamentelor -, încă din data de 3 iunie.
Demersurile au fost continuate apoi de ASSMB care, în data de 15 iunie, a revenit cu aceeași solicitare către Ministerul Sănătății, dar fără niciun rezultat.
Este mai mult decât ciudat faptul că Spitalul Clinic Colentina a fost considerat perfect pregătit să primească, peste noapte, pacienți COVID-19, dar brusc nu mai este la fel de pregătit să desfășoare, din nou, activitatea normală, pe care o derula cu mult succes în perioada anterioară desemnării sale ca spital suport COVID.
Toate acțiunile noastre au în vedere în primul rând interesul pacienților din București și din toată țara, care suferă de aproape trei luni, în mod inutil, din cauza BLOCĂRII complete a activității Spitalului Clinic Colentina, unitate sanitară care asigură o serie de tratamente și proceduri unice la nivelul întregii țări.
Considerăm că grija pentru viața pacienților trebuie să fie întotdeauna prima prioritate pentru decidenții din domeniul Sănătății și, în acest sens, solicităm Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), instituția care se ocupă de acreditarea unităților sanitare din România, să se alăture demersului nostru de reluare a activității normale a Spitalului Clinic Colentina.
CIFRELE NU MINT!
În prezent, la Spitalul Clinic Colentina sunt internați 88 de pacienți COVID-19, iar în total, de la începutul perioadei de pandemie, aici au fost internate mai puțin de 600 de persoane.
După apariția noilor reglementări, care permit externarea pacienților asimptomatici după 10 zile de la internare, numărul pacienților COVID-19 din spital va coborî de 70.
Fără a exista măcar termen de comparație, menționăm doar faptul că, în 2019, Spitalul Clinic Colentina a asigurat servicii medicale pentru 30.108 pacienți – spitalizare continuă, 61.473 pacienți – spitalizare de zi, iar în ambulatoriul de specialitate au fost acordate 113.894 consultații.
Numărul de pacienți tratați anual în această unitate medicală de elită este edificator pentru gradul de profesionalism al personalului medical din Spitalul Clinic Colentina, medicii de aici fiind renumiți pe plan național, iar unii dintre ei chiar și internațional, fiind autori de articole științifice în prestigioase publicații de specialitate.
ALĂTURI DE PACIENȚI!
Primăria Capitalei, prin ASSMB, este pregătită să ia și în continuare toate măsurile necesare și să asigure toate mijloacele pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina pentru pacienții cronici, în cele mai bune condiții, așa cum a făcut-o, de altfel, și pe perioada celor aproape trei luni în care unitatea sanitară a primit și a îngrijit doar pacienți COVID-19.
Sume substanțiale au fost alocate din bugetul local pentru a asigura buna funcționare a unității și protecția pacienților și a personalului medical pe toată perioada în care Spitalul Clinic Colentina este spital suport COVID. Suma de 1.270.610 lei a fost cheltuită pentru achiziționarea de echipamente de protecție (măști, combinezoane, mănuși, ochelari de protecție, viziere, dezinfectanți etc.), iar 1.034.560 de lei au mers către acoperirea costurilor de cazare în regim hotelier și masă (catering) pentru sutele de medici și asistenți medicali care, pentru a-și proteja familiile de maladia COVID-19, nu au putut merge acasă pe perioada ultimelor luni.
Aceste sume se adaugă bugetului de 1.500.000 de lei, alocat direct Spitalului Clinic Colentina, din care au fost acoperite alte cheltuieli legate de asigurarea materialelor de protecție și a hranei pacienților.
Considerăm că, în acest moment, sunt îndeplinite toate condițiile pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina unei activități normale, lucru cerut insistent, pe o singură voce, de miile de pacienți cronici care nu au acces la tratament și de întreg personalul medical din spital.
Alături de ei, Primăria Capitalei și ASSMB cer autorităților competente o decizie rapidă: REDESCHIDEȚI SPITALUL CLINIC COLENTINA! NU VĂ JUCAȚI CU VIEȚILE PACIENȚILOR!
Așteptăm cu încredere ca noul termen stabilit de conducerea Ministerului Sănătății să fie respectat de DSP București, iar avizul de funcționare al Spitalului Clinic Colentina să fie eliberat în cursul zilei de joi, 25 iunie!”, conchid reprezentanții instituției în Comunicatul de Presă al Primăriei București.