Din cuprinsul articolului
Capitala României se confruntă cu o invazie de ploșnite care fac ravagii în rândul oamenilor. Insectele sunt peste tot, iar oamenii nu știu cum să facă față acestei situații alarmante.
În toamna anului 2023, aceste mici insecte au reapărut și par să facă prăpad în rândul populației în mai multe țări din Europa. După ce Franța a declarat că țara a fost infestată, România pare să se lovească de aceeași problemă.
Ploșnițele sunt insecte foarte mici, care la maturitate ating lungimea de 4-5 milimetri și lățimea de 1-3 milimetri. Culoarea lor, de regulă translucidă, devine cafenie după ce se hrănesc cu sânge. Aceste insecte pot supraviețui perioade lungi de timp fără hrană, ceea ce le face și mai greu de eradicat.
Mușcăturile lor pot avea ca rezultat erupții cutanate, dar și simptome alergice. Înțepătura poate duce la modificări ale pielii, de la zone mici de roșeață până la vezicule proeminente. Simptomele pot apărea după câteva minute sau câteva zile, mâncărimea fiind în general prezentă. Unele persoane se pot simți obosite sau pot avea chiar febră. De obicei, sunt afectate zonele neacoperite ale corpului și adesea apar trei mușcături la rând.
Odată ce au invadat locuința, este foarte greu să scăpăm de ploșnițe.
„Aceste insecte se ascund peste tot. În saltele, haine, perne, diverse alte materiale textile, le găsim în crăpăturile pereților, în mobilă, în tocurile ușilor și ferestrelor, stau ascunse până și în prize. În prezent, în jur de 60% dintre clienții care ne-au chemat la dezinsecție aveau probleme cu ploșnițele. Gândacii de bucătărie au fost, iată, detronați“,spune Mihai Croc, administratorul unei firme de deratizare și dezinsecție din București.
Din păcate, cei mai mulți dintre noi, până nu suntem înțepați, nu ne vom da seama că în patul nostru s-au instalat ploșnițele. Este adevărat că într-o cameră infestată există un miros greu, specific, însă puțini sunt cei care realizează pericolul. Însă, odată ce observăm primele înțepături, lucrurile se simplifică puțin.
„Înțepăturile apar pe picioare, pe față, gât și mâini și mai puțin spre deloc pe spate și abdomen. Sunt puncte mici, roșiatice, nu atât de inflamate precum cele provocate de mușcătura unui păianjen, de exemplu, care este veninos“, a explicat medicul Emilia Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.
De asemenea, înțepăturile pot fi grupate câte trei patru. Ploșnițele se observă cu ochiul liber abia după ce s-au hrănit cu sânge. Dacă vezi puncte mici, cafenii pe salteaua patului sau pe lenjeria de pat, ai de-a face cu acești paraziți. De asemenea, materialele textile în care se ascund ploșnițele prezintă pete maronii, chiar negre, ca și cum în zona respectivă materialul ar fi mucegăit.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…