Sari la conținut

Plombele dentare vor fi de domeniul trecutului. Cu un nou medicament, dinții se pot regenera în mod natural

Un medicament care a fost creat iniţial pentru pacienţii de Alzheimer poate înlocui metoda tradiţională de umplere a cariilorr dentare. Tideglusib stimulează celulele stem din pulpă, ducând la repararea naturală a dinţilor şi măselelor, conform unui nou studiu al cercetătorilor de la King’s College London Dental Institute.

Plombele dentare pot fi de domeniul trecutului, mulţumită descoperirii unei proprietăţi a medicamentului Tideglusib. Dezvoltat pentru a trata boala Alzheimer, se întâmplă ca substanţa să stimuleze mecanismul de refacere al dinţilor, scrie Futurism.

Tideglusib stimulează celulele stem din pulpa măselelor, care duce la producerea dentinei, substanţa mineralizată care este mâncată de carii.

Dinţii pot regenera în mod natural dentina, dar numai cu anumite condiţii. Pulpa trebuie expusă infecţiei sau traumei pentru a declanşa producţia de dentină. Chiar şi atunci, dintele creşte doar un strat extrem de subţire – insuficient pentru a repara cavităţile apărută în urma cariilor. Tideglusib rezolvă această problemă pentru că opreşte enzima GSK-3, care inhibă formarea dentinei.

În cadrul acestui studiu, echipa a introdus în cavităţi mici bureţi biodegradabili din colagen înmuiaţi în Tideglusib. Bureţii au declanşat creşterea dentinei, iar după şase săptămâni dinţii au fost reparaţi, iar bureţii s-au dezintegrat, lăsând doar dintele sănătos.

 Până acum, procedura a fost folosită doar pe şoareci, dar, aşa cum precizează Paul Sharpe, autorul acestui studiu, „utilizând un medicament care a fost deja testat clinic pentru boala Alzheimer, oferă o oportunitate reală de a introduce acest tratament în viitorul apropiat”.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel