Plombele dentare – avem sau nu nevoie de ele?

Cand ne confruntam cu aparitia unei cavitati este esential ca vizita la medicul stomatolog pentru tratarea ei sa aiba loc in cel mai scurt timp posibil. Din nefericire, o serie de mituri si sfaturi confuze primite de la cei din jur au facut ca multi pacienti sa fie nesiguri atunci cand vine vorba de realizarea unei obturatii (plombe). Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, clarifica unele mituri cu privire la cariile si obturatiile dentare, astfel incat vizita la medicul stomatolog sa se realizeze cu toata increderea.

Pentru ca extrem de putini sunt norocosii care nu au sau nu au avut nici o carie dentara, este important ca fiecare dintre noi sa faca deosebirea dintre mituri si realitate in ceea ce priveste cariile si obturatiile, astfel incat sa putem lua deciziile corecte pentru sanatatea noastra dentara atunci cand va fi cazul.

  1. Daca nu avem nici o durere, nu avem nici o problema

In primele stadii, cariile, gingivita, dar si alte afectiuni orale nu sunt dureroase. “In momentul in care apare durerea, s-ar putea sa fie prea tarziu, nervul sa fie deja afectat si sa fie necesar sa fie scos. Acest lucru va scadea rezistenta dintelui, care risca sa capete o culoare usor galbui-maronie. Multi dintre pacienti ajung la cabinetul dentar cand infectia a ajuns la varful radacinii si a produs deja abcese sau alte complicatii”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Plombarea unui dinte este o procedura dureroasa

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii evita sa mearga la dentist este teama ca tratamentul va fi dureros. In realitate, tratamentul de canal sau plomba dentara sunt proceduri relativ confortabile. Tratamentul va incepe cu utilizarea locala de anestezic, pentru ca dintele si tesuturile din apropiere sa fie amortite inainte de a continua cu curatarea zonei si umplerea dintelui.

  1. O pata negru-maronie pe dinte este o carie

Nu intotdeauna, ci doar atunci cand dintele are si o cavitate in zona respectiva. Tartrul poate avea culoare negru-maronie, nu doar galbena, iar fumatul, de asemenea, poate produce coloratii maronii ale unor zone dentare.

  1. Cariile sunt produse de dulciuri

“Acest lucru este partial adevarat: dulciurile determina aparitia cariilor doar daca raman multa vreme in gura, pentru a fi descompuse de bacterii. Daca zaharurile sunt consumate in timpul mesei, iar apoi ne spalam imediat pe dinti, acest risc se reduce considerabil”, explica specialistul ortodont.

  1. Bauturile carbogazoase fara zahar nu produc carii

Acesta este un mit, adevarul fiind ca acizii din compozitia bauturilor carbogazoase sunt extrem de daunatori, deoarece scot calciul din dinti. Consumarea lor treptata prelungeste perioada in care pH-ul se mentine scazut, demineralizand dintii.

  1. Odata caria aparuta, aceasta nu se poate vindeca

“Caria dentara are un stadiu incipient numit “pata alba cretoasa”, care este reversibil, smaltul putandu-se remineraliza cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune si a pastelor speciale cu calciu. Bineinteles, acest lucru nu se va produce de la sine, astfel incat vizita la medicul stomatolog ar trebui programata in cel mai scurt timp posibil”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

  1. O plomba ar trebui sa reziste toata viata

Cu o ingrijire atenta, o obturatie ar putea rezista chiar si 20 ani, insa este indicat ca dupa 7-10 ani sa fie verificata si, la nevoie, inlocuita deoarece este posibil sa se modifice la contactul cu dintele si sa favorizeze aparitia cariei secundare.

  1. Plombele (obturatiile) de amalgam (argintii) nu sunt daunatoare, ci doar inestetice

Plombele de amalgam, care contin 50% mercur, nu sunt cele mai recomandate deoarece bauturile foarte fierbinti sau acidulate le modifica, iar scrasnirea dintilor le toceste. Este indicat, asadar, ca ele sa fie inlocuite cu altele de compozit sau ceramica.

  1. Un dinte plombat nu se mai poate caria

Ca si dintele natural, un dinte plombat se poate caria, fie pe alta suprafata, fie pe langa obturatie (plomba), daca nu este ingrijit corespunzator.

  1. Amanarea plombarii unui dinte cariat nu va duce la consecinte grave

Din pacate, evitarea vizitei la medicul stomatolog poate atrage dupa sine probleme serioase. “Tratarea imediata a unei cavitati va opri progresul dezintegrari

Recent Posts

Medic nutriţionist dă alerta: Nu consuma acest produs în postul Crăciunului!

Dr. Mihaela Bilic a dezvăluit care este alimentul de post la care românii ar trebui…

6 minute ago

Ne face natura cu adevărat fericiți? Ce spune știința

Vă simțiți mai bine atunci când sunteți în aer liber - chiar dacă este vorba…

36 de minute ago

HOROSCOP 16 noiembrie 2024. Schimbări pe toate planurile!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 16 noiembrie 2024, spune că cele mai multe zodii văd o…

o oră ago

România, codaşă în UE în privinţa banilor alocaţi pentru îngrijirea sănătăţii

Peste 3.600 de euro pe locuitor au fost cheltuiţi în medie, în anul 2022, în…

2 ore ago

Semnele cancerului pulmonar, detectate atunci când expirați

Cancerul pulmonar este o boală atât de periculoasă, de aceea prevenirea și conștientizarea simptomelor sale…

2 ore ago

Câte pesticide sunt pe mărul tău? Verifică cu un simplu truc cu apă fierbinte!

V-ați întrebat vreodată câte pesticide sunt ascunse în acele mere frumoase și strălucitoare pe care…

3 ore ago

Citeste si: