Sari la conținut

Ploaie de amenzi în staţiunile de la mare şi de la munte! Inspectorii ANSVSA au descoperit alimente care pun în pericol sănătatea turiştilor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Inspectorii veterinari au aplicat amenzi în valoare de 1,12 milioane de lei în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, în perioada 26 iunie – 2 iulie.

ANSVA anunţă într-un comunicat că, în urma verificărilor făcute în mai multe staţiuni de la mare şi de la munte, au suspendat activitatea unui restaurant din Moeciu din cauza neregulilor constatate, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 118 kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor, transmite Agerpres.

„Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate în urma controalelor menţionăm: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi temperatură în spaţiile de producţie şi comercializare a produselor alimentare; deficienţe privind etichetarea, manipularea şi depozitarea produselor alimentare; comercializarea alimentelor în unităţi care nu au fost înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; operatorii unor unităţi de vânzare nu au elaborat şi implementat programe proprii de control”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Val de controale în toată ţara

În perioada 26 iunie – 2 iulie au fost efectuate controale la 1.549 de unităţi, dintre care 486 de restaurante, 64 de pizzerii, 56 de cantine, 33 de unităţi de tip catering, 60 de cofetării şi patiserii, 83 de laboratoare de cofetărie şi patiserie, 69 de pensiuni turistice, 81 de hipermarketuri şi supermarketuri, 337 de magazine alimentare, 176 de rulote, 92 de depozite alimentare şi 12 tabere şcolare.

Echipele de inspectori ale Comandamentului Sezon Estival 2023 acţionează atât în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, cât şi în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic din ţară.

Scopul este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi al creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, precizează instituţia.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel