Plinuț versus slab: cine trăiește mai mult

Un studiu recent încearcă să demonstreze că recomandările generale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privitoare la indicele de masă corporală (IMC) nu ar fi valabile și pentru persoanele vârstnice.

La peste 65 de ani, nu cei mai slabi trăiesc cel mai mult. Greutatea ideală a vârstnicilor ar fi astfel mai mare decât ceea ce se consideră în prezent a fi norma.

S-a arătat mereu că greutatea în exces este nefastă pentru sănătate și, prin urmare, pentru speranța de viață. Însă noul studiu sugerează că o greutate în plus ar putea fi benefică la cei care au peste 65 de ani și numai dacă este vorba de câteva kilograme. Cercetători de la Universitatea din Deakin (Australia) explică în revista American Journal of Clinical Nutrition că vârstnicii cu un IMC ușor mai mare decât recomandările oficiale ar trăi mai mult.

Potrivit OMS, IMC-ul de referință pentru persoanele în vârstă este cuprins între 18,5 și 25. După ce au analizat studii realizate între 1990 și 2013 pe 200.000 de persoane, cercetătorii au constatat că riscul de mortalitate crește cu 12% când IMC este de 21-22 și cu 19% când se cifrează la 20-20,9. Și la persoanele cu un IMC mai mare de 33 — considerate obeze—, riscurile cresc cu 8%.

Numai cei cu un IMC de 27,5 — indice apreciat ca prea ridicat de OMS — prezintă un risc de mortalitate mai scăzut. ‘A venit timpul să adaptăm recomandările de nutriție adresate persoanelor în vârstă’, spune într-un comunicat Caryl Nowson, autorul principal al studiului. ‘Rezultatele noastre arată că, după 65 de ani, cei care au un IMC cuprins între 23 și 33 trăiesc cel mai mult’, adaugă ea.

În loc să se concentreze pe pierderea în greutate, cercetătorii recomandă vârstnicilor să mănânce ce și cât doresc, dar să fie activi. ‘Să fii supraponderal în funcție de criteriile OMS nu este neapărat sinonim cu mortalitate crescută’, încheie Caryl Nowson. Ea amintește totuși și importanța unei alimentații echilibrate, fiindcă și alte criterii, în afară de IMC, sunt luate în considerare când este vorba despre sănătate. La persoanele supraponderale se constată un număr mai mare de probleme cardiovasculare și riscuri de cancer.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

18 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

48 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: