Din cuprinsul articolului
Situaţia plăţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluţionată, după ce Guvernul a aprobat, Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, relatează RRA.
Potrivit sursei citate, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialişti şi spitale, medicamente compensate şi gratuite şi materiale sanitare, inclusiv pentru programele naţionale de sănătate şi cele care fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie.
„Mulţumesc Ministerului de Finanţe pentru întreg suportul şi pentru demersurile făcute pentru deblocarea situaţiei. CNAS va continua dialogul cu toate instituţiile implicate în finanţarea sistemului de asigurări sociale de sănătate.
De asemenea, i-am rugat pe colegii mei să facem toate eforturile necesare şi să lucrăm cât va fi necesar pentru a face plăţile cât mai rapid posibil”, a declarat preşedintele CNAS, Andrei Baciu în cadrul emisiunii Apel Matinel, unde a fost present în această dimineață.
Andrei Baciu: facem toate eforturile ca viața pacientului și serviciile pe care le accesează pacientul în România să nu fie afectate
„Da, cel mai important pentru oameni, pentru noi, din postura de pacienţi, este să știm că aceste lucruri nu afectează relaţionarea cu sistemul de sănătate. Fie că mă duc la farmacist, la medicul de familie, la spital, oriunde am nevoie, eu mă duc pentru că am nevoie, nu mă duc pentru că-mi doresc, în niciun caz.
Şi atunci, e important pentru oameni să știe că facem toate eforturile astfel încât și dacă mai există diverse mici probleme administrative, economice, întârzieri, împreună cu toți cei din domeniul sănătății, chiar facem toate eforturile ca viața pacientului și serviciile pe care le accesează pacientul în România să nu fie, nu știu, afectate nici într-un fel.
Accentul pe prevenție
Începând cu jumătatea acestui an, a apărut posibilitatea să accesăm noi servicii medicale.
„Accesul – important, de fapt, este să știm că accesul se mută și încercăm să mutăm accesul de la o atitudine reactivă, adică situația în care știm că, simțim că avem o problemă de sănătate și așa, sigur, din dorința de a evita orice vizită la spital, la medic, așteptăm, poate trece, să mutăm atenția, să mutăm concentrarea dintr-o astfel de stare către o altă stare: cea de prevenție, aceea de prevenție, în care ne dorim ca un om sănătos astăzi să nu ajungă să fie bolnav mâine”.