Urzica moartă (Lamium album) este o plantă medicinală eficientă în diferite tratamente, datorită principiilor active și acțiunilor binefăcătoare pe care le are asupra organismului uman. De la urzica moartă sunt utilizate, în principal, florile.
Numele de ”urzică moartă” provine de la faptul că perișorii pe care îi deține nu pișcă, spre deosebire de urzica vie (Urtica dioica), la care perișorii sunt iritanți.
Urzica moartă are mai multe denumiri populare: urzica albă, mierea ursului, fața mâței, urzica creață sau surdă.
În decursul timpului, proprietățile tămăduitoare ale urzicii moarte au fost utilizate pentru vindecarea tusei, a gripei, a răcelii, a bolilor de piept (ceai din frunză de urzică moartă), reumatism (urzică moartă în vin), dar și pentru tratamentul unor afecțiuni cu transmitere sexuală, precum leucoreea, sau chiar a inflamațiilor prostatei (infuzie de urzică moartă).
Specialiștii în medicina naturistă recomandă folosirea urzicii moarte în tratarea și vindecarea bolilor aparatului genito-urinar, a anexitei, a inflamațiilor uterului, spasmelor uterine, prostatei, hipertrofiei de prostată, tulburărilor și durerilor menstruale, stărilor de nervozitate asociate instalării menopauzei, bolilor renale grave, usturimilor la urinat sau retenției urinare.
Căutați la plafar ceaiurile de urzică albă sau culegeți-o chiar dv., dacă aveți ocazia, și păstrați-o într-un loc uscat și întunecat.
Planta se foloseşte în întregime în scopuri terapeutice datorită conţinutului în mucilagii, flavonoide, vitamine, amine biogene, săruri minerale. Florile au proprietăţi emoliente şi astringente, care recomandă folosirea lor în tratamentul leucoreei sau dismenoreei, iar la bărbaţi, în tratamentul inflamaţiilor prostatei. Ceaiul de flori de urzică moartă albă este depurativ şi se foloseşte, de asemenea, la tratarea erupţiilor la copii, a anemiei, infecţiei streptococice, afecţiunilor respiratorii. Extern, se întrebuinţează un decoct tare pentru tratarea arsurilor, nodurilor, varicelor etc.
Tratamente în afecţiunile aparatului urinar feminin
Planta întreagă, în special frunzele, conţine tanin, motiv pentru care are eficienţă deosebită în combaterea diareei. Din frunze se poate prepara o infuzie (o linguriţă de plantă la o cană de apă) care, administrată intern (două căni pe zi), are eficienţă în diferite afecţiuni ale aparatului genito-urinar feminin (anexite, tulburări menstruale, dureri menstruale), dar şi în inflamaţii ale prostatei, tulburări gastrointestinale sau afecţiuni respiratorii (bronşite, răceli).
Urzica moartă este recomandată şi pentru calmarea stărilor nervoase la femei, în timpul menopauzei, dar şi în insomnii şi în diareele uşoare, iar băile la picioare, pentru ameliorarea simptomelor în caz de varice, abcese sau tumori.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…