Sari la conținut

Plantele care alungă depresia și stresul

Numita „boala secolului XXI”, la momentul actual depresia este una dintre celemai grave probleme de sanatate ale societatii moderne, in conditiile in care proportiile celor afectati de o forma usoara sau medie de depresie sunt de 18-20%. Adica, o persoana din cinci la nivel mondial.

Statisticile sunt ingrijoratoare si in Romania, unde boala afecteaza o treime din populaţie prin diferite forme de depresie, insa, la fel ca şi in alte ţari, mai puţin de jumatate dintre cei depresivi apeleaza la ajutor medical, potrivit statisticilor facute publice de Asociaţia Romana de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP).

Plantele medicinale vin in ajutorul celor care se afla in perioade delicate din viata si ne ajuta sa ne redobandim echilibrul psiho-emotional. Este cunoscut faptul ca trecerea la sezonul rece ne poate influenta negativ, agravand starile de tristete, suparare sau pe cele depresive.

Este vital de constientizat ca daca aceste stari dureaza mai mult de 2 saptamani este necesara discutia cu un psihoterapeut cu ajutorul caruia depresia poate fi invinsa.

Cum actioneaza plantele medicinale pentru depasirea starilor depresive?

Atat utilizarea traditionala (din popor), cat si studiile stiintifice subiliniaza ca plantele precum Roinita, Sunatoarea, Floarea Pasiunii, Schinduful sau Valeriana reprezinta solutii care sa aline starile de tristete, anxietate, depresive si care pot reda optimismul si ritmul normal de viata.

  • Extractul de Roinita are efecte invioratoare asupra psihicului, favorizand gandirea optimista, fiind folosit in starile de neliniste si in dificultatile de adormire fara  a avea insa, efecte negative asupra atentiei, concentrarii, ce sunt deseori semnalate la medicamentele de sinteza cu efect similar. Planta a fost folosita inca din vechi timpuri pentru tratarea afectiunilor de natura psiho-emotionala, beneficiile sale fiind apreciate si astazi.
  • Sunatoarea, cunoscuta si ca ”planta sufletului”, induce o stare de calm si de liniste, fiind considerata un antidot natural impotriva tristetii si melancoliei.
  • Valeriana din compozitie are rolul de a potenta actiunea Sunatoarei si ajuta la  relaxare, la reducerea timpului de adormire si la eliminarea starii de somnolenta matinala specifica somniferelor. Aceasta este cea mai folosita planta medicinala din lume, fiind cunoscuta pentru efectele sale impotriva anxietatii, stresului sau insomniei.
  • Schinduful este un stimulent neuromuscular care reda energia vitala a organismului.
  • Floarea-pasiunii contribuie la reducerea senzatiei de neliniste si de nervozitate, sustine eliminarea dependentelor si lupta impotriva atacurilor de panica.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel