Dacă adorați plantele de casă, să știți că trebuie avută mare grijă la selecția pe care o faceți. Unele foarte populare sunt deosebit de periculoase. Într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, cercetătorul Costel Vânătoru atenționează iubitorii de plante! Iată un top 10 al celor mai periculoase.
Leandrul este un arbust din familia apocinaceelor, înalt de până la cinci metri, cu frunze lanceolate, cu flori albe, roșii sau gălbui, frumos mirositoare. Lemnul, scoarța și frunzele se folosesc în medicină. Nu consumați însă frunze sau semințe de leandru! Sunt extrem de toxice, provoacă stări de greață, arsuri intestinale, atacuri cerebrale, comă și chiar moartea!
Crăciunița este o plantă ornamentală care înflorește în preajma Crăciunului, des întâlnită în locuințele românilor. Are flori roz și frunzulițe roșii, foarte toxice însă. Înghițirea frunzelor provoacă stări violente de diaree și erupții cutanate. Strivirea frunzelor între degete poate genera, în cazul în care ducem mâna respectivă la ochi, pierderea temporară a vederii!
Iedera este o plantă cățărătoare, extrem de iubită în Europa, inclusiv în România. Sunt puține case care să nu aibă cel puțin un perete exterior acoperit de această plantă prolifică. Atenție însă! Frunzele ei, mestecate sau înghițite, generează halucinații, stări de leșin, delir. Mai ales în cazul copiilor.
Aloe vera este o plantă cultivată în special pentru proprietățile sale medicinale. Incașii o foloseau la tratarea arsurilor, dar făceau acest lucru cunoscând faptul că doar tulpina și seva dinăuntru nu sunt toxice, membrana care desparte aceste straturi provocând, în schimb, amețeli, dureri de cap, febră, erupții cutanate, colorarea urinei în roșu.
Azaleea este o plantă cu flori și miresme încântătoare, foarte apreciate în întreaga lume. Mulțumiți-vă însă doar cu adulmecarea florilor ei albe, roz sau roșii, pentru că frunzele, înghițite, sunt mortale. Procesul debutează cu groaznice dureri abdominale, înțepături, paralizia mâinilor și a picioarelor, pentru a se sfârși cu coma urmată de deces.
Citiți continuarea pe EVZ.RO
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…