Din cuprinsul articolului
Potrivit medicilor, pentru a consolida o imunitate slăbită, spălă-te pe mâini în mod regulat, consumă o alimentație sănătoasă și echilibrată, fă exerciții fizice în mod regulat, asigură-ți un somn de calitate și fă tot posibiliul să reduci stresul.
Eficiente împotriva răcelilor
Pe lângă lista menționată mai sus, o serie de plante medicinale pot fi de ajutor în susţinerea sistemului imunitar. Printre acestea se regăsesc următoarele plante: echinaceea, astralagusul, usturoiul.
Plante medicament cu proprietăți antivirale. Eficiente împotriva răcelilor
- Echinaceea. Este o plantă benefică pentru imunitate. Ea susţine funcţiile limfatice şi are proprietăţi antivirale. Se recomandă în cure de zece zile, după care se face o pauză de trei zile. Este eficientă dacă se ia imediat ce simţim că se apropie boala, pe toată durata bolii şi timp de câteva săptămâni după.
- Astralagusul. Este eficient în special împotriva răcelilor şi gripei. Poate fi luat sub formă de tinctură – o linguriţă de două ori pe zi – sau sub formă de capsule de 500-900 de miligrame zilnic.
- Usturoiul. Conţine alicină, o substanţă cu puternice proprietăţi antivirale şi antifungice. Preventiv se pot lua capsule de usturoi uscat de 1.000 de miligrame, zilnic.
În caz de tuse seacă, există și plante care au efecte sedative, calmante şi bronhodilatatoare. Plantele se folosesc sub formă de ceaiuri, infuzie sau decoct, câte una sau două căni pe zi îndulcite cu miere.
Tusea productivă se combate cu ceai de cimbru, busuioc, tei, lavandă, fenicul, lemn-dulce, muguri de pin sau de brad. O altă variantă este să se amestece în părţi egale sucul de lămâie cu miere şi să se administreze câte o linguriţă la două-trei ore.
Tusea mai poate fi calmată prin aplicarea pe piept de comprese uscate cu sare caldă, cataplasme cu alcool sanitar, oţet de mere sau făină de muştar, potrivit Antena3.
Pentru durerile în gât medicii fitoterapeuţi recomandă ceaiul călduţ de busuioc, cimbru, eucalipit, două-trei căni pe zi, gargara cu tincutură de propolis dizolvată în apă; compresele cu felii de cartofi cruzi sau cataplasmele cu ceapă coaptă.