Din cuprinsul articolului
Numele acestei plante miracualose este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat” şi se pare că are acest potenţial, fiind recunoscută pentru multitudinea de beneficii pentru sănătatea organismului.
Studiile pe animale au demonstrat că salvia poate lupta împotriva diverselor tipuri de cancer precum cel de colon, ficat sau de piele, un extract din această plantă reuşind să stopeze creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, experţii susţin că este nevoie de studii mai amănunțe pentru ca aceste efecte să fie validate şi în cazul oamenilor.
Salvia este disponibilă pe tot parcursul anului, dar sezonul ei de vârf e la sfârșitul primăverii și în lunile de vară. Planta mai este cunoscută și sub numele de salvie de grădină și aparține familiei mentei. Numele său este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat”.
Salvia a fost folosită în scopuri medicinale încă de pe vremea faraonilor din Egiptul Antic. A fost numită planta longevității datorită proprietăților sale vindecătoare, capacitatea sa de a preveni infecțiile și pentru că are beneficii și pentru memorie.
Salvia este o sursă excelentă de vitamina K și o sursă de fibre, calciu, fier și mangan. Planta bogată în nutrienți conține, de asemenea, cupru, magneziu, zinc și acizi grași omega-3, precum și urme de vitamine din complexul B și A, folat, vitaminele C și E, beta-caroten, luteină și zeaxantină. Frunzele de salvie conțin flavonoide, uleiuri volatile care includ terpine, acid rosmarinic, taninuri, camfor, salvene, cineol și pinen.
Salvie trebuie folosită cu moderație, deoarece aroma sa nu este suportată de toată lumea şi este rocomandată în forma proaspătă, dar și uscată, potrivit catine.ro. Funzele proaspete de salvie se pot păstra învelite într-un prosop umed la frigider timp de până la 3 zile. Salvia uscată se va păstra până la șase luni într-un recipient etanș.