Din cuprinsul articolului
O plantă ajută la reducerea tensiunii arteriale și a inflamației, a colesterolului și a nivelului glicemiei din sânge, fiind un elixir pentru aparatul cardiovascular.
Este vorba de păducel, ale cărui frunze şi fructe au fost folosite de milenii în medicina naturistă. Potrivit specialiştilor, această plantă minune calmează durerile în caz de angină pectorală și tulburările de ritm cardiac (palpitațiile), întărește mușchiul cardiac și dilată vasele de sânge, facilitând circulația către toate organele din corp.
De asemenea, păducelul ajută la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.
Activitate antioxidantă
Boabele de păducel sunt o sursă excelentă de polifenoli, compuși antioxidanti puternici care neutralizează radicalii liberi ce pot duce la stres oxidativ. Polifenolii reduc, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2, astm și îmbătrânire prematură, potrivit medicului Elena Kasimtseva, citat de actualno.com.
Efect antiinflamator
„Studiile arată că inflamația cronică duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, a astmului și a anumitor tipuri de cancer. Într-un studiu, șoarecilor cu probleme respiratorii li s-a administrat vitexină, un compus găsit în frunzele de păducel. Astfel, a fost posibilă reducerea producției de molecule care provoacă inflamație și reducerea reacției celulelor albe din sânge la aceasta”, spune dr. Kasimtseva.
Reduce tensiunea arterială
Păducelul poate acționa ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că relaxează vasele de sânge înguste, scăzând în cele din urmă tensiunea arterială. „Timp de 10 săptămâni, 36 de persoane cu tensiune arterială moderată au luat zilnic 500 mg de extract de păducel. Ca urmare, tensiunea arterială diastolică a scăzut.
Într-un alt studiu, 79 de participanți cu diabet de tip 2 și hipertensiune arterială au luat zilnic 1.200 mg de extract de păducel timp de 16 săptămâni. Performanța lor s-a îmbunătățit în comparație cu grupul în care subiecții au primit un produs placebo. Dar pentru a folosi extractul de păducel ca tratament singular pentru hipertensiunea arterială, sunt necesare mai multe studii”, a explicat medicul.
Scade nivelul colesterolului din sânge
„Unele studii au demonstrat că extractul de păducel scade nivelul colesterolului din sânge datorită conținutului său de flavonoide și pectină. Nivelurile ridicate de trigliceride și nivelurile scăzute de HDL (colesterolul „bun”) pot provoca dezvoltarea aterosclerozei sau formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Plăcile blochează complet un vas de sânge, ceea ce poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral”, spune medicul.
Ajută la normalizarea digestiei
Fructele de păducel conțin fibre, care îmbunătățesc metabolismul, reduc riscul de constipație și acționează ca un prebiotic. Prebioticele sunt alimente care hrănesc și promovează bacteriile intestinale sănătoase, vitale pentru o digestie normală.