Planta minune care dă gust mâncărurilor și ne susține sănătatea! Adjuvant pentru durerile de cap
Există o plantă aromatică originară din regiunea mediteraneană a Europei de Sud care este folosit de mai bine de 500 de ani drept o plantă medicinală pentru ameliorarea mai multor simptome, datorită proprietăților sale rezistente.
Leușteanul, Levisticum officinale Koch, este planta perenă care face parte din familia Apiaceae, aceeași din care fac parte și alte plante medicinale precum pătrunjel, mărar și țelină. Este o plantă aromatică ce poate crește până la 2 m înălțime și de la care pot fi folosite atât frunzele și semințele, cât și tulpina și rădăcina, potrivit Libertatea.
Așadar, în trioul celor mai iubite plante aromatice se află și leușteanul, căci despre el este vorba. Folosit pentru a da savoare măncărurilor, leușteanul a devenit ”companionul” ciorbelor.
Pe lângă gust, extra aromă și parfum inconfundabil, leușteanul conține vitamine, minerale, calciu, fier și potasiu, quercitină, importantă pentru sănătatea inimii.
Mai mult, are proprietăți antiinflamatorii, calmează durerile stomacale, ajută la sănătatea colonului, reduce balonarea și iritația intestinală. Mai mult, lupta cu artrita, guta și hemoroizii.
Leușteanul vindecă infecţiile și dilată vasele de sânge, ajutând la îmbunătăţirea irigării cu sânge a extremităţilor.
Vitamina A și zincul din compoziția sa stimulează creşterea şi intensificarea firelor de păr, menţin secreţia uleiului natural al scalpului, iar vitamina C păstrează și previne a lui. Pulberea din frunze poate fi folosit pentru aromatizare și infuzie.
Nu în ultimul rând, împrospătează respirația, anulează mirosurile puternice de alcool sau usturoi. Leușteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii, iar cantităţile trebuie limitate în timpul alăptării.
Frunzele de leuştean conţin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A şi C. De asemenea, cumarina (compus chimic cu gust amar) prezentă în frunzele de leuştean are efecte pozitive în caz de hipertensiune, septicemie, osteoporoză, astm, favorizează reducerea tumorilor şi a inflamațiilor şi suprimă pofta de mâncare.
Proprietăți medicinale
Antiinflamatoare; Antibacteriene; Antivirale; Antifungice; Antiparazitară; Anticoagulante; Cicatrizante; Diuretice; Expectorante; Sedative; Emoliente; Hipotensive.
Beneficii leuștean: Adjuvant pentru durerile de cap
Leușteanul are proprietăți calmante și poate ameliora durerile de cap și chiar simptomele ce pot apărea din cauza migrenei. Frunzele de leuștean au în compoziție substanțe benefice ce duc la scăderea tensiunei arteriale.
Luptă împotriva bacteriilor
Rădăcina de leuștean este bogată în uleiuri esențiale care funcționează ca o barieră naturală împotriva mai multor tipuri de bacterii printre care bacteriile Gram-pozitive și Gram-negative. Adjuvant pentru sănătatea rinichilor
Leușteanul are acțiune diuretică și stimulează urinarea fără o pierdere mare de electroliți, astfel se reduce semnificativ riscul de pietre la rinichi. Tratează sindromul de colon iritabil Frunzele proaspete de leuștean sunt un adjuvant împotriva indigestiei, dispepsiei și constipației. Consumat sub formă de suc proaspăt, înainte de mesele principale, leușteanul este eficient în combaterea sindromului colonului iritabil și a colitei.