Din cuprinsul articolului
Cheagurile de sânge care călătoresc prin vene sunt foarte insidioase – de aceea este important să cunoaștem semnele acestora. Statisticile arată că șapte din zece persoane suferă de tromboză, iar într-unul din patru cazuri tromboembolismul duce la deces.
Medicii atrag atenţia că, uneori, cheagurile de sânge apar acolo unde nu este nevoie de ele – în vene – și interferează cu circulația normală a sângelui.
Dacă preveniți apariția varicelor sau începeți să le combateți în stadiile incipiente, puteți consolida cu ușurință pereții vaselor de sânge, normaliza circulația sângelui și evita formarea cheagurilor de sânge. Evoluția severă a bolii și intervenția chirurgicală pot fi evitate.
„Decoctul acestei plante va ajuta la combaterea unei boli periculoase – normalizează circulația sângelui și previne formarea cheagurilor de sânge”, spune dr. Mikhail Golubev.
La primele semne de varice, doctorul în științe medicale, Mikhail Golubev, recomandă utilizarea unei comprese cu decoct de gălbenele. „Se prepară din floarea unei plante medicinale și apă în proporție de 1:4”, explică medicul.
Triterpenele conținute în calendula accelerează metabolismul, retinolul întărește sistemul imunitar, acizii linoleic, linolenic și arahidonic normalizează nivelul colesterolului și au un efect benefic asupra funcționării sistemului cardiovascular, dar și previn apariția inflamațiilor și reglează metabolismul lipidic.
Medicul oferă și recomandări pe care oricine ar trebui să le urmeze pentru a evita sau minimiza manifestările varicelor:
- Eliminați făina și dulciurile din alimentație.
- Limitați consumul de sare, carne afumată și alcool.
- Faceți mișcare, mergeți mai mult pe jos, mergeți la dans sau înot.
- Când apar primele semne ale varicelor, purtați haine de compresie.
- Nu fumați.
- Fără săli de aburi și saune.
- La domiciliu, efectuați exerciții pentru a îmbunătăți circulația sângelui și folosiți rețete din medicina tradițională pentru a îmbunătăți starea venelor.
Alte beneficii ale gălbenelelor
Expertul comentează alte beneficii ale calendula. Ceaiul cu flori de calendula sau un decoct din acestea este bun pentru ameliorarea durerilor și reducerea intensității și duratei tusei. Când este administrat intern, normalizează activitatea tractului gastrointestinal, ameliorează inflamația în gută și reduce durerea în artrită.
Decoctul de calendula este utilizat pentru tratarea pielii (2 linguri de flori uscate se fierb timp de 10 minute la abur într-o baie de apă în 200 ml de apă, apoi se răcesc și se strecoară).
Decoctul se folosește la prepararea compreselor, acestea fiind eficiente: – înțepături de insecte; – pentru arsuri și degerături; – în boli fungice; – pentru dermatite, eczeme, tăieturi și escoriații. Prezența antioxidanților și a substanțelor antiinflamatoare în calendula asigură rezultate rapide.