Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai mare pentru tensiunea sistolică sau 90 mmHg pentru cea diastolică.
Terapia medicamentoasă este principala opțiune pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Există, de asemenea, multe metode naturale de a menține tensiunea arterială sănătoasă pe termen lung.
Este şi cazul unor plante medicinale. Ciuboțica cucului este una dintre cele mai răspândite plante medicinale, care se găsește prin pășuni și fânețe, în zonele de deal și de munte.
Ciuboțica cucului, Primula officinalis, este planta cunoscută și sub denumirea de “talpa gâștii”, primula, “clopoțel”, “urechița ursului”, “anghelina”, “cizma cucului” sau “urechea șoarecelui”. De la plantă se pot folosi în scop terapeutic florile, frunzele și rădăcinile.
Rădăcina și rizomii plantei conțin saponozide triterpenice de tipul primulei, zaharuri, ulei volatil, acid primulinic, dar și amidon. Florile de ciuboțica cucului conțin saponozide și flavonoizi, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C și carotenoizi.
– Calmantă;
– Sudorifică;
– Cicatrizantă;
– Sedativă;
– Emolientă;
– Antispastică;
– Secretolitică;
– Diaforetică;
– Fluidifiant al secrețiilor bronșice.
Preparatele pe bază de ciuboțica cucului sunt recomandate pentru a trata afecțiuni interne precum: inflamarea căilor respiratorii, tulburări gastro-intestinale, insomnii, febră, rinită alergică, calmarea sistemului nervos, vărsături, cefalee, litiază urinară, pneumonie, laringită, reumatism, gripă, calculi vezicali.
De altfel, această plantă medicinală are proprietăți calmante și expectorante, fiind un remediu efficient pentru gripă și răceli de sezon, potrivit libertatea.ro.
Potrivit studiilor efectuate de specialiști, ceaiul din planta medicinală poate fi un aliat de nădejde împotriva tensiunii arteriale. Este un tratament natural ce poate fi consumat pentru a preveni apariția unor boli cardiovasculare, dar și pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
Ceai
Infuzia poate fi pregătită acasă dintr-o lingură de flori uscate și 250 ml de apă clocotită. Se lasă totul la infuzat pentru 10 minute, se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, după care poate fi consumat pe durata zilei.
Sirop
Siropul se obține prin amestecarea rădăcinii proaspete de ciuboțica cucului cu miere. Ca proporții, sunt recomandate: 1 primulă/3 de miere. Amestecul se lasă la macerat timp de două săptămâni, după care poate fi consumat, deoarece este eficient în bolile respiratorii.
Decoct
Se obține prin măcinarea rădăcinilor uscate de ciuboțica cucului și amestecul pulberei obținute cu 200 ml de apă rece. Decoctul poate fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor intestinale, nervoase și gastrice.
Sezonul Săgetătorilor le oferă nativilor mai multă poftă de viață ca niciodată şi se anunţă…
În această săptămână, influențele astrologice și mesajele runice prezentate de Alina Bădic și Mihai Voropchievici…
Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…
Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…
Oamenii se trezesc adesea cu gura uscată sau cu sete extremă, ceea ce le poate…