Sari la conținut

Planta medicinală care normalizează valorile tensiunii arteriale

Sursa foto: arhiva Doctorușl Zilei
Sfaturi pentru a reduce tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai mare pentru tensiunea sistolică sau 90 mmHg pentru cea diastolică.

Atenţie! Valorile tensiunii arteriale peste 180/120 mmHg sunt periculos de ridicate și necesită asistență medicală imediată.

Terapia medicamentoasă este principala opțiune pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Există, de asemenea, multe metode naturale de a menține tensiunea arterială sănătoasă pe termen lung.

Este şi cazul unor plante medicinale. Ciuboțica cucului este una dintre cele mai răspândite plante medicinale, care se găsește prin pășuni și fânețe, în zonele de deal și de munte.

Ciuboțica cucului, Primula officinalis, este planta cunoscută și sub denumirea de “talpa gâștii”, primula, “clopoțel”, “urechița ursului”, “anghelina”, “cizma cucului” sau “urechea șoarecelui”. De la plantă se pot folosi în scop terapeutic florile, frunzele și rădăcinile.

Rădăcina și rizomii plantei conțin saponozide triterpenice de tipul primulei, zaharuri, ulei volatil, acid primulinic, dar și amidon. Florile de ciuboțica cucului conțin saponozide și flavonoizi, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C și carotenoizi.

Proprietăți terapeutice

– Calmantă;

– Sudorifică;

– Cicatrizantă;

– Sedativă;

– Emolientă;

– Antispastică;

– Secretolitică;

– Diaforetică;

– Fluidifiant al secrețiilor bronșice.

Preparatele pe bază de ciuboțica cucului sunt recomandate pentru a trata afecțiuni interne precum: inflamarea căilor respiratorii, tulburări gastro-intestinale, insomnii, febră, rinită alergică, calmarea sistemului nervos, vărsături, cefalee, litiază urinară, pneumonie, laringită, reumatism, gripă, calculi vezicali.

De altfel, această plantă medicinală are proprietăți calmante și expectorante, fiind un remediu efficient pentru gripă și răceli de sezon, potrivit libertatea.ro.

Adjuvant în tratamentul pentru hipertensiune arterială

Potrivit studiilor efectuate de specialiști, ceaiul din planta medicinală poate fi un aliat de nădejde împotriva tensiunii arteriale. Este un tratament natural ce poate fi consumat pentru a preveni apariția unor boli cardiovasculare, dar și pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.

Mod de administrare

Ceai

Infuzia poate fi pregătită acasă dintr-o lingură de flori uscate și 250 ml de apă clocotită. Se lasă totul la infuzat pentru 10 minute, se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, după care poate fi consumat pe durata zilei.

Sirop

Siropul se obține prin amestecarea rădăcinii proaspete de ciuboțica cucului cu miere. Ca proporții, sunt recomandate: 1 primulă/3 de miere. Amestecul se lasă la macerat timp de două săptămâni, după care poate fi consumat, deoarece este eficient în bolile respiratorii.

Decoct

Se obține prin măcinarea rădăcinilor uscate de ciuboțica cucului și amestecul pulberei obținute cu 200 ml de apă rece. Decoctul poate fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor intestinale, nervoase și gastrice.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel