Planta ideală pentru tulburări tiroidiene și pentru crize biliare. Este și tonic hepatic, recomandată în multe afecțiuni

Remedii din plante. Planta cu multiple proprietăți medicinale. Înflorește din iulie până în septembrie și are o acțiune laxativă, antimicrobiană, detoxifiantă, antipiretică, fiind și un real tonic hepatic.

De asemenea, planta este recunoscută ca un excelent tonic  digestiv și un bun expectorant. Nu în ultimul rând, planta poate să fie utilizată sub formă de decoct, sirop, tinctură sau sub formă de cataplasmă. Este de ajutor în crizele biliare, în afecțiuni hepatice, balonare, tulburări endocrine sau pentru detoxifierea tractului gastrointestinal. Și extern poate să fie utilizată mai ales dacă ai conjunctivită sau te lupți cu diferite eczeme.

Cum recunoaștem gențiana

Gențiana este o plantă de aproximativ 20-60 cm, cu o tulpină dreaptă și cilindrică. Frunzele sunt mari și ovale iar florile sunt de culoare galbenă cu puncte de culoare maro. Gențiana crește în zonele alpine și în pășuni și înflorește între lunile iulie și septembrie. De la plantă se utilizează rizomii și rădăcinile, iar pentru a fi utilizați în  scop medicinal aceștia se usucă.

Gențiana: beneficii și contraindicații

Iată ce beneficii mai are consumul de gențiană:

  • Combate paraziții intestinali – tinctura de gențiană poate fi folosită atunci când vrei să elimini paraziții intestinali.
  • Ameliorează episoadele de diaree și calmează crampele abdominale.
  • Tratează constipația. Dieta nesănătoasă, sindromul de colon iritabil, hipotiroidismul sunt câteva dintre cauzele care provoacă constipația. Poți diminua constipația dacă bei infuzie de gențiană!
  • Calmează arsurile gastrice. Un nivel ridicat de stres, mâncatul haotic și nesănătos, obezitatea pot duce la apariția arsurilor la stomac. Gențiana ne ajută să calmăm aceste neplăceri.
  • Este foarte bună și pentru ameliorarea crizelor biliare, a bolilor de ficat, combate balonarea.
  • Ajută la recăpătarea poftei de mâncare.
  • Este un adjuvant de nădejde în răceli, guturai sau febră.

Ce contraindicații are:

Gențiana nu este recomandată în timpul sarcinii sau al alăptării, cel puțin fără acordul medicului specialist ginecolog. De asemenea, nu este indicată să se realizeze o cură îndelungată.

Recent Posts

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

20 de minute ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

43 de minute ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

55 de minute ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

o oră ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

2 ore ago

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul 2

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…

2 ore ago

Citeste si: