Planta de primăvară care purifică sângele și ajută la slăbit

Planta de primăvară cu proprietăți vindecătoare.  Este un adevărat depozit de vitamine, purifică sângele, te scapă de dureri musculare si reumatism și ajută la slăbit.

Urzica este un adevărat depozit de vitamine și nutrienți. Planta este folosită în diverse scopuri. În medicina populară, urzica este folosită ca remediu suplimentar sub formă de decoct sau infuzie pentru boli ale stomacului și rinichilor, pentru tratamentul rănilor și hemoragiilor, pentru purificarea sângelui de toxine, colesterol și exces de zahăr, pentru anemie si deficit de vitamine, pentru durerile musculare si reumatism, pentru tratarea bolilor de piele și a gutei.

Urzica, depozit de vitamine și nutrienți

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

ercetările moderne confirmă ipotezele strămoșilor noștri, dar recomandă prudență atunci când consumați urzici, spune dr. Alexey Usupov, medic nutriționist.

Proprietati diuretice si colagoge

„Are proprietati diuretice si colagoge. Urzica are capacitatea de a scadea glicemia. Ajuta la stimularea metabolismului, iar de acolo, la slabit mai repede. Substantele pe care le contine – fitonutrienti – au proprietati antimicrobiene, motiv pentru care urzica este adesea folosit, de exemplu, ca mijloc de vindecare a rănilor”, spune expertul.

De asemenea, componentele chimice din plantă ajută la menținerea sănătății tractului gastrointestinal și la menținerea echilibrului microflorei intestinale.

„Nu este un secret pentru nimeni că digestia alimentelor implică bacterii care trăiesc în diferite organe. Cu toate acestea, se întâmplă ca în organismul uman să înceapă să se dezvolte microorganisme patogene. Consumul de alimente precum urzicile ajută la reducerea creșterii acestora. Ca urmare, colonia de bacteriile dăunătoare scade, dar numărul bacteriilor benefice, dimpotrivă, începe să crească. Și ca urmare, microbiomul intestinal devine mai sănătos”, spune dr. Usupov.

Hrană pentru bacteriile din tubul digestiv

„Pentru a avea mai multe bacterii pozitive, trebuie să mâncăm mai multe legume, fructe și legume. Urzica contine si fibre, hrana pentru bacteriile care traiesc in tubul nostru digestiv”, conchide specialistul.

Aceste microorganisme sintetizează aminoacizi importanți și vitaminele B, K și, de asemenea, îmbunătățesc absorbția ionilor de calciu, fier și vitamina D.

„Urzica conține, de asemenea, o cantitate mare de proteine ​​și acid ascorbic. Este de remarcat faptul că această plantă este în unele privințe chiar mai sănătoasă decât legumele și fructele convenționale. De exemplu, nivelul de sodiu și potasiu din ea este de câteva ori mai mare decât în varză”, adaugă nutriționistul.

Cine NU trebuie să consume această plantă

Datorită conținutului ridicat de vitamina K, care este implicată activ în procesul de coagulare a sângelui, în cazul tulburărilor hematopoietice, urzica poate îngroșa sângele. Din acest motiv, este contraindicat în cazurile de coagulare crescută a sângelui și la administrarea de anticoagulante.

Nu trebuie utilizat pentru sângerări cauzate de chisturi și polipi, tumori și alte boli care necesită intervenție chirurgicală.

Atenție! Urzica trebuie folosită cu prudență în litiaza renală și biliară, persoanele cu vene varicoase și tromboflebită.

Reacții adverse

Urzicile pot provoca si o reactie alergica severa daca ai intoleranta individuala la substantele continute de firele de par intepatoare, pana la febra si socul anafilactic.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: