Din cuprinsul articolului
Planta de primăvară cu proprietăți vindecătoare. Este un adevărat depozit de vitamine, purifică sângele, te scapă de dureri musculare si reumatism și ajută la slăbit.
Urzica este un adevărat depozit de vitamine și nutrienți. Planta este folosită în diverse scopuri. În medicina populară, urzica este folosită ca remediu suplimentar sub formă de decoct sau infuzie pentru boli ale stomacului și rinichilor, pentru tratamentul rănilor și hemoragiilor, pentru purificarea sângelui de toxine, colesterol și exces de zahăr, pentru anemie si deficit de vitamine, pentru durerile musculare si reumatism, pentru tratarea bolilor de piele și a gutei.
Urzica, depozit de vitamine și nutrienți
ercetările moderne confirmă ipotezele strămoșilor noștri, dar recomandă prudență atunci când consumați urzici, spune dr. Alexey Usupov, medic nutriționist.
Proprietati diuretice si colagoge
„Are proprietati diuretice si colagoge. Urzica are capacitatea de a scadea glicemia. Ajuta la stimularea metabolismului, iar de acolo, la slabit mai repede. Substantele pe care le contine – fitonutrienti – au proprietati antimicrobiene, motiv pentru care urzica este adesea folosit, de exemplu, ca mijloc de vindecare a rănilor”, spune expertul.
De asemenea, componentele chimice din plantă ajută la menținerea sănătății tractului gastrointestinal și la menținerea echilibrului microflorei intestinale.
„Nu este un secret pentru nimeni că digestia alimentelor implică bacterii care trăiesc în diferite organe. Cu toate acestea, se întâmplă ca în organismul uman să înceapă să se dezvolte microorganisme patogene. Consumul de alimente precum urzicile ajută la reducerea creșterii acestora. Ca urmare, colonia de bacteriile dăunătoare scade, dar numărul bacteriilor benefice, dimpotrivă, începe să crească. Și ca urmare, microbiomul intestinal devine mai sănătos”, spune dr. Usupov.
Hrană pentru bacteriile din tubul digestiv
„Pentru a avea mai multe bacterii pozitive, trebuie să mâncăm mai multe legume, fructe și legume. Urzica contine si fibre, hrana pentru bacteriile care traiesc in tubul nostru digestiv”, conchide specialistul.
Aceste microorganisme sintetizează aminoacizi importanți și vitaminele B, K și, de asemenea, îmbunătățesc absorbția ionilor de calciu, fier și vitamina D.
„Urzica conține, de asemenea, o cantitate mare de proteine și acid ascorbic. Este de remarcat faptul că această plantă este în unele privințe chiar mai sănătoasă decât legumele și fructele convenționale. De exemplu, nivelul de sodiu și potasiu din ea este de câteva ori mai mare decât în varză”, adaugă nutriționistul.
Cine NU trebuie să consume această plantă
Datorită conținutului ridicat de vitamina K, care este implicată activ în procesul de coagulare a sângelui, în cazul tulburărilor hematopoietice, urzica poate îngroșa sângele. Din acest motiv, este contraindicat în cazurile de coagulare crescută a sângelui și la administrarea de anticoagulante.
Nu trebuie utilizat pentru sângerări cauzate de chisturi și polipi, tumori și alte boli care necesită intervenție chirurgicală.
Atenție! Urzica trebuie folosită cu prudență în litiaza renală și biliară, persoanele cu vene varicoase și tromboflebită.
Reacții adverse
Urzicile pot provoca si o reactie alergica severa daca ai intoleranta individuala la substantele continute de firele de par intepatoare, pana la febra si socul anafilactic.