Din cuprinsul articolului
Această plantă de leac cu precădere în bolile tiroidei, este recomandată și pentru efecte deosebite la nivel de detoxifiere a limfei.
Este vorba de sânzienele, drăgaica sau Floarea Sfântului Ioan Botezătorul, o plantă care înflorește în perioada solstițiului de vară şi care este considerată a fi una magică, cu proprietăți tămăduitoare și mistice.
Frunzele plantei sunt drepte și ascuțite, iar florile sunt mici, albe sau galbene, grupate în ciorchine, cu un miros dulce pregnant, asemănător cu cel de miere de albine. Vârfurile înflorite ale acestei plante sunt folosite în scopuri terapeutice, care pot fi culese în perioada de înflorire, din iunie până în septembrie.
Potrivit specialiştilor în fitoterapie, floarea de sânziene tratează peste 70 de afecțiuni medicale, putând fi folosită atât intern, sub formă de pulbere, tinctură, macerat, ceai, cât și extern, sub formă de extract și unguent.
Substanța activă a plantei este furnizată de partea aeriană (Galii veri herba), care poate fi colectată în perioada de înflorire. Apoi, aceasta trebuie uscată la umbră, în straturi subțiri, în loc bine aerisit. Din 3-4 kg plantă proaspătă se obține 1 kg substanță uscată.
Cataplasme pentru gușa exoftalmică
Cataplasma se obține din flori de sânziene galbene, proaspăt zdrobite, în amestec cu frunze proaspete de patlagină, care se aplică, apoi, local. Se repetă procedura de 2 ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor.
Gargară pentru afecțiunile glandei tiroide
Infuzie pentru afecțiunile renale
Se infuzează un amestec din părți egale de flori de sânziene galbene, plantă de urzică și plantă de splinuță, în 250 ml apă clocotită, timp de 3-4 minute. Se recomandă consumul a 3-4 căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.
Infuzie cu rol de calmare a sistemului nervos
Se infuzează 2 lingurițe de flori de sânziene albe în 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute și se bea când infuzia ajunge la o temperatură potrivită. Se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi. Pentru efect sedativ, se lasă la infuzat 4 minute și se consumă înainte de culcare.
Tinctură din sânziene pentru tratamentul cistitei și nefritei
Tinctura se realizează din pulbere de flori de sânziene galbene, uscate în prealabil. Se amestecă 20 de linguri de pulbere într-un litru de alcool de 50 de grade și se lasă la macerat aproximativ 14 zile. În fiecare zi, este important să amesteci conținutul din sticlă prin agitare. După perioada de macerație, se strecoară lichidul într-un recipient opac, obținându-se, astfel, tinctura. Se consumă 1-2 lingurițe pe zi, de 3 ori pe zi, timp de minim 2 săptămâni.
Unguent de sânziene pentru răni, furuncule și pete de bătrânețe
Unguentul se prepară din suc proaspăt de sânziene albe amestecat cu untură, din care se va obține o pastă omogenă, care poate fi aplicată local, pe rană, furuncule sau pe petele de bătrânețe. Se reaplică zilnic, până la vindecare. Acest unguent poate fi folosit și în tratamentul adjuvant al otitei.
Baie cu decoct de sânziene pentru bolile reumatice
Decoctul se obține din câteva linguri, maxim 7, de flori de sânziene galbene sau albe, uscate și mărunțite, amestecate într-un litru de apă, potrivit doc.ro.
Amestecul se pune la fiert și se lasă să fiarbă preț de 20 minute, la foc mic. Se poate aplica local, sub formă de compresă, sau se poate amesteca într-o cadă cu apă în care te vei îmbăia. Dacă preferi varianta de baie, este important să stai în apa cu decoct minim 15 minute, pentru a-și face efectul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…