Sari la conținut

Planta care se recoltează doar în luna ianurie cu proprietăți miraculoase împotriva cancerului, a inflamației și diabetului.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce este vâscul? Terapie complementară populară pentru cancer. 

Vâscul (Viscum album) este un membru al familiei de plante Viscaceae. Vâscul european (Viscum album) este recoltat pentru frunzele, tulpinile și fructele de pădure pentru a face extracte din plante, ceaiuri și injecții.

Beneficiile pentru sănătate care au fost atribuite vâscului includ îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, ameliorarea stresului și a anxietății și întărirea sistemului imunitar pentru a ajuta la combaterea răcelilor și a problemelor respiratorii. Este, de asemenea, o terapie complementară populară pentru tratamentul cancerului în multe părți ale lumii.

Alte nume comune pentru vâsc includ:

  • Viscum
  • Vindecă totul
  • Var de pasăre
  • Vâsc cu fructe albe

La ce se folosește vâscul?

Utilizarea vâscului a fost studiată în mai multe afecțiuni de sănătate.

Anxietate/Stres

Anxietatea persistentă și continuă are un impact negativ asupra vieții de zi cu zi.

Vâscul poate avea acțiuni care ajută la calmarea anxietății. Studiile sugerează că vâscul poate fi eficient pentru reducerea depresiei și a anxietății la pacienții cu cancer.

Un somn bun de noapte este important pentru sănătatea ta fizică și mentală și poate contribui în mare măsură la gestionarea anxietății. Vâscul a fost folosit de mult timp ca remediu pe bază de plante pentru îmbunătățirea somnului.

Componentele chimice din această plantă pot promova eliberarea de neurotransmițători, cum ar fi dopamina, pentru a sprijini un somn odihnitor.

Îngrijirea cancerului

Potrivit Institutului Național al Cancerului din Statele Unite, vâscul este una dintre cele mai cercetate terapii alternative pentru persoanele care trăiesc cu cancer. Cercetările sugerează că vâscul poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea cancerului.

Extractele de vâsc au activitate anticanceroasă, deoarece vâscul inhibă proliferarea (răspândirea) celulelor canceroase și chiar ucide celulele canceroase existente într-un cadru experimental de laborator.

Cercetările sugerează, de asemenea, că vâscul poate fi eficient pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer.

Ar putea, de asemenea, să îmbunătățească numărul vaselor de sânge și chiar să reducă dimensiunea tumorilor.

Unele studii arată că vâscul poate reduce simptome precum greața, pierderea poftei de mâncare, durerea, oboseala și depresia/anxietatea în urma tratamentelor cu chimioterapie.

Sănătatea cardiovasculară

Ateroscleroza, o afecțiune asociată cu hipertensiunea cronică și cu alte câteva afecțiuni, poate duce la boli vasculare, cum ar fi boli de inimă și boli de rinichi.

Vâscul poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, ajutând la prevenirea bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale

Cercetările arată că vâscul are efecte antioxidante, care îmbunătățesc circulația și protejează inima și vasele de sânge. Vâscul ar putea ajuta, de asemenea, la reglarea ritmului cardiac.

Sistemul imunitar și sprijinul sănătății respiratorii

Simți că vine o răceală? Vâscul poate ajuta. Cu proprietățile sale antioxidante, antibacteriene și antivirale, vâscul poate stimula și susține sistemul imunitar, ajutând la combaterea bolilor.

Deși nu există multe cercetări asupra oamenilor, s-a dovedit că vâscul calmează afecțiunile respiratorii precum astmul bronșic în studiile pe animale.

Inflamaţie

Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale plantei o fac un candidat pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor inflamatorii cronice, cum ar fi artrita.

Inflamația este răspunsul organismului la infecție, răni sau boală, dar inflamația direcționată greșit este o caracteristică a multor afecțiuni autoimune. Oamenii folosesc tincturi de vâsc de sute de ani pentru a ajuta la reducerea inflamației atât în interiorul cât și în afara corpului.

Cercetările sugerează că extractul de vâsc ar putea calma, de asemenea, problemele gastrointestinale cauzate de inflamație și poate îmbunătăți sănătatea digestivă.

Diabet

Vâscul a fost folosit de generații pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Unele cercetări susțin potențialul vâscului în tratarea diabetului zaharat.

Cercetările pe modele animale arată că vâscul reduce nivelul de glucoză din sânge și stimulează producția de insulină în celulele pancreatice. Și un studiu sugerează că extractul de vâsc poate proteja celulele hepatice de deteriorarea radicalilor liberi.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege rolul vâscului în echilibrarea nivelului de glucoză la om.

Dozare și preparare

Datorită potenței vâscului, este mai bine să începeți cu cantități mici pentru a obține efectul dorit. Vâscul este disponibil la magazinele naturiste și online sub formă de extract lichid, plantă uscată și în plicuri de ceai pregătite în prealabil.

Urmați toate dozele recomandate de pe etichetele produselor din vâsc disponibile în comerț. Vâscul uscat care se folosește la prepararea ceaiului este recomandat la cel mult 10 grame pe zi.

Reteta ceai de vasc:

  • Se pun 1-2 lingurițe de plantă de vâsc uscată într-o cană (250 ml) de apă clocotită
  • Se infuzeaza 5-10 minute
  • Nu consumați mai mult de 1-2 căni pe zi

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel