Din cuprinsul articolului
Literatura care promovează efectele sănătoase ale suplimentelor din plante este vastă. Multe dintre aceste studii indică faptul că efectele antidiabetice ale plantelor medicinale sunt comparabile cu cele ale medicamentelor, în unele cazuri. Salvi, care conține o gamă largă de vitamine și minerale, poate fi printre cele mai utile remedii vegetale în prevenirea diabetului.
Având în vedere aceste informații, cercetătorii au căutat să evalueze efectele extractelor de salvie atât asupra colesterolului, cât și asupra nivelului de zahăr din sânge.
Un studiu a făcut acest lucru concentrându-se pe 40 de pacienți cu diabet și colesterol ridicat cărora li s-a administrat extract de ceai de salvie timp de trei luni.
Rezultatele, publicate în Complementary Therapies in Medicine, strânse pe parcursul perioadei de trei luni, au arătat că participanții au avut glicemie mai scăzută și niveluri medii mai scăzute ale glucozei.
În ceea ce privește colesterolul, au fost reduse, de asemenea, măsurile de colesterol total, trigliceridele și colesterolul LDL dăunător.
Autorii studiului au concluzionat că „frunzele de salvie pot fi sigure și au efecte anti-hiperglicemiante și de îmbunătățire a lipidelor la pacienții hiperlipidemici și diabetici de tip 2”.
Un alt studiu clinic dublu-orb a dat rezultate similare în timp ce încerca să evalueze efectele extractului de salvie asupra a 80 de persoane cu diabet zaharat slab controlat.
După două ore de post, cercetătorii au observat efecte pozitive asupra nivelului de zahăr din sânge, comparativ cu grupul de control.
Rezultatele, publicate în Journal of Renal Injury Prevention, au sugerat că ar putea fi necesare doze mai mari de extract de salvie pentru a scădea glicemia a jeun.
Conform acestor studii, compușii din ceaiul de salvie par să exercite și acțiuni antiinflamatorii în întregul organism.
Un ingredient deosebit de puternic al salviei este acidul rosmarinic, care s-a demonstrat că oferă numeroase beneficii în studiile pe animale.
Se crede că acest compus este responsabil pentru combaterea inflamației și a zahărului din sânge.
De asemenea, se crede că extractul îmbunătățește sensibilitatea la insulină, cu un efect comparabil cu cel al rosiglitazonei.
Camforul, care conferă salviei aroma sa unică, s-a dovedit că stimulează terminațiile nervoase atunci când este aplicat sub formă de ulei.
Multe dintre proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale plantei se datorează și acizilor canonici și fenolici.
Acești acizi activează direct moleculele care ajută, printre altele, la reglarea zahărului din sânge, a lipidelor și a inflamației.
Studiile asupra rozătoarelor, de exemplu, au arătat că salvie poate crește circulația compușilor antiinflamatori în sânge.
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…
România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…
Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…