Planta care previne cancerul de colon și formarea cheagurilor de sânge

Cunoscută și sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemțesc de munte, această plantă minunată este folosită, încă din antichitate, pentru deosebitele proprietăți detoxifiante și antioxidante.

Loboda conține glucide, celuloză, proteine, substanțe minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenți clorofilieni și carotenoizi. Are cantități semnificative de vitamina K și de două ori mai multă vitamina C decât lămâia și spanacul.

Frunzele ei au un gust ușor sărat și acrișor și o textură fină. Sunt folosite în special în bucătărie, în salate, borșuri, ciorbe sau plăcinte și ca remediu natural în medicina populară. Acestea se pot conserva peste iarnă în borcane sau se pot păstra în congelator, menținându-și intacte atât gustul cât și proprietățile hrănitoare, potrivit site-ului ierburiuitate.wordpress.com.

În scop fitoterapeutic, se utilizează frunzele și uneori semințele.

Loboda are acțiune depurativă, diuretică, remineralizantă, emolientă, calmantă și vitaminizantă.

Datorită conținutului de fibre este recomandată pentru reglarea digestiei și prevenirea constipației, dar împiedică și apariția hemoroizilor și a cancerului de colon.

Prin conținutul de vitamina K, ajută la fixarea calciului, dar și la întărirea vaselor de sânge. Astfel, loboda împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul atacurilor cerebrale. Datorită conținutului de vitamina C, la rândul său antioxidant puternic, loboda favorizează procesul de regenerare celulară și întărește sistemul imunitar al organismului.

Anto-cianina din compoziția sa este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariția celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruțătoare. De asemenea, consumul de lobodă stimulează metabolismul.

Loboda previne și combate astenia de primăvară și contribuie la detoxifierea organismului. În afecțiuni pulmonare și dureri de stomac, loboda este utilizată sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din semințe. Sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecțiuni ale pielii, în special pe leziuni purulente, pentru a grăbi coacerea.

Loboda, la fel ca spanacul, conține foarte mult acid oxalic. Și din această cauză nu este permisă în cantități mari în cazul litiazei renale.

Sursa foto: gradinahobby.blogspot.com

Recent Posts

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

18 minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

39 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

59 de minute ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

o oră ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

2 ore ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

2 ore ago

Citeste si: