Din cuprinsul articolului
Oregano este recunoscut drept una dintre cele mai utilizate plante medicinale folosite pentru aromatizarea mâncărurilor. Totuși, puțini sunt cei care cunosc avantajele sale pentru sănătate.
Aceasta înseamnă că are proprietăți carminative și uleiuri naturale precum timolul, carvacrolul și borneolul, care ajută la ameliorarea problemelor stomacale în general, potrivit site-ului Nutrition and Pharmacy.
Oregano este, de asemenea, o sursă de vitaminele A, C, E și K, precum și o sursă bogată în fibre și minerale precum fier, magneziu și potasiu. Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Biochimie al Universității Kerala din Indiana, oregano poate fi o opțiune excelentă pentru scăderea glucozei sau a zahărului din organism și este chiar ideal pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge.
Portaluri web precum Salud 180 și El Mueble au dezvăluit că ceaiul de oregano poate ajuta la combaterea unor infecții cauzate de bacterii, viruși, ciuperci, viermi intestinali și alți paraziți. În plus, oregano poate produce și o reacție alergică la cei care sunt alergici la plantele din familia Lamiaceae, care include busuiocul, isopul, lavanda, măghiranul, menta și salvia.
Oprește creșterea celulelor canceroase
Site-ul Cocina Vital a precizat că oregano oprește creșterea celulelor canceroase din colon, efect care ajută la combaterea cancerului, iar consumul acestei plante previne inflamațiile și poate fi benefic împotriva unor boli precum arterioscleroza și osteoporoza.
„Oregano conține un agent activ numit acid rosmarinic, care este un antioxidant puternic ce întărește sănătatea sistemului imunitar”, potrivit Vital Kitchen.
Această plantă este, de asemenea, foarte utilă pentru deschiderea apetitului și pentru ameliorarea balonării, a spasmelor gastrointestinale, a dispepsiei și a diareei ocazionale. La rândul său, știința a validat proprietățile oregano, o cercetare realizată de ADP Biotic Research Corporation, menționează că ceaiul de oregano trebuie consumat de două ori pe zi, cu alimente, timp de șase săptămâni, deoarece ajută la combaterea paraziților.
Cum se prepară ceaiul de oregano
- Se pune o mână de frunze de oregano (proaspete sau uscate) într-un litru de apă clocotită și se fierbe timp de trei minute.
- Se ia de pe foc și se lasă la infuzat timp de cinci minute. Folosiți o strecurătoare și îndepărtați frunzele de oregano.
- Serviți și îndulciți cu o lingură de miere.
- Se recomandă să se bea o cană de ceai de oregano dimineața și una seara.